Váci Hangulatok XIII.

A fenti címmel nyitottak meg kiállítást a városi művelődési központ Emeleti Galériájában. Koltai-Dietrich Gábor művelődésszervező köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy tulajdonképpen tizenöt éve indult ez a program, volt anno egy nemzetiségi kiállítás, aztán az alkotótábor elmaradt. Viszont hagyomány, hogy a vigalom, mondjuk így nulladik napján kiállítást szervezünk a nemzetiségi önkormányzatok delegáltjainak részvételével. A megjelentek nem maradtak zene nélkül. Tárogató muzsikát hallhattunk, valamint a szlovák nemzetiségű asszonykórus előadása tette színesebbé a megnyitó ünnepséget.

Matkovich Ilona (a képen középen dr. Alt Gyulával, a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökével és a nemzetiségi kórussal) megnyitójában elmondta: már korábban fontosnak tartotta, hogy ebben a nehéz időszakban is biztosítsa az embereknek a kultúrához való jogát, lehetőségét. Ha egy városnak ilyen nemzetiségi csoportjai vannak, ilyen vezetői vannak a nemzetiségi önkormányzatoknak, arra büszke lehet. A jövőre nézve említette a polgármester egy néhány napos alkotótábor megszervezését. Hiszen fontos, hogy a körülöttünk élő népeknek, kultúráknak a szokásait, zenéit, táncát, művészetét megismerhessük.

A polgármester megnyitó szavait követően meth Árpád festőművész, a kiállítás kurátora szólt a megjelentekhez. Elmondta, mostanára elértük azt, hogy képzett, hivatásos alkotók készítették a képeket. Több szálon kapcsolódnak az alkotók Vác városához. Vannak visszatérő alkotók. A zenéhez és a művészethez nem kell nyelv, mert azt mindenhol megértik nyelvtudás nélkül is. A ruszinokat Manajló András képviseli, ő külföldön is ismert festőművész, ritkán fest úgynevezett alakos képeket, most ilyeneket láthatunk tőle az emeleti galériában. A roma önkormányzatot Bari Janó képviselte munkáival.

Janó tagja, többféle szervezetnek és a Roma Galériának is. Szürrealista képeket készít, Salvador Dali katalán–spanyol festőművészt tarja példaképének, aki a modern művészet sajátos személyisége volt. Bari Janó munkái is tele vannak jelképekkel. Németh Árpád kifejtette, hogy bár az alkotók a saját nyelvüket, saját világlátásukat használják, a munkák csoportonként mégis egygesek. A képzőművészet nemzetközi nyelv, nem kell tolmács hozzá. Minden alkotás esetében érezhető az alkotó nemzetisége, látszik hogy az adott művész, görög, roma, szlovák, ruszin, stb. A szlovák nemzetiségi önkormányzat részéről Laukó Pál lett kiemelve, aki a Váci Szalonnak szokott kiállítani. Amikor tanult festeni, akkor Hincz Gyula Kossuth- és kétszeres Munkácsy Mihály-díjas magyar festő, grafikus és iparművész, érdemes és kiváló művész volt a tanítója, aki nemcsak az ecset kezelését mutatta meg, hanem a festői gondolkodást is. Persze minden alkotó mögött vannak mesterek, példaképek.

A kiállítás szeptember 2-ig tekinthető meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments