Vácon épül meg a Nice LMS új üzeme

Vácon épít új üzemet a Nice LMS dél-koreai akkumulátoripari beszállító cég és ezzel hatvan munkahelyet hoz létre. A projekt értéke 5,2 milliárd forint, ehhez a kormány 467 millió forintos támogatást nyújt.

„Az akkumulátor gyártó és akkumulátor exportőri nagyhatalom cím sem túlzás, tekintettel a számokra, hiszen a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártási kapacitása jött létre itt Magyarországon. Ebből fakadóan az elektromos akkumulátorok exportjában globálisan az ötödik helyen állunk, tehát a Premier Ligában játszunk a németekkel, az amerikaiakkal, a japánokkal, a kínaiakkal, a koreaiakkal versenyzünk, illetve működünk együtt” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, rácsatlakozva arra az eddigi narratívára, miszerint a kormány Magyarországot Európa második legnagyobb akkumulátorgyártójává szeretné tenni.

A kormányzat energianagyhatalmi törekvései kapcsán eddig leginkább Gödöt emlegettük, illetve az ott üzemelő Samsung gyárat. Hatalmas összegeket mozgósítottak az ázsiai cég térségen belüli fejlesztésére és a sok aggodalmat kiváltó terjeszkedésének a kivitelezésére, valamint magyar részről ennek a támogatására egyaránt. Elég ha csak arra gondolunk, hogy 2024-ig éves ütemezésű kifizetéssel közel 70 milliárd forintot biztosítanak a gyár termeléskapacitási feltételeinek megteremtésére. Most azonban úgy tűnik, hogy nem csak a gödi üzemmel szeretnék a térségünket a törekvéseik középpontjává tenni. Szijjártó Péter egy újabb dél-koreai vállalat érkezését jelentette be, az érintett település pedig nem más, mint Vác.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

„Örülünk, hogy ma egy újabb koreai beruházást jelenthetünk be. A Nice LMS nevű koreai cég ugyanis Vácott egy zöldmezős beruházás keretében 6 ezer négyzetméteres gyárat épít fel. Az első európai gyára lesz a vállalatcsoportnak. Eddig Koreában, Kínában és Vietnámban rendelkeznek gyártóegységgel, de most már itt Magyarország is felkerül a térképükre” – fogalmazott a külügyminiszter leszögezve azt, hogy az autóipar mára kétségtelenül a magyar gazdaság gerincoszlopává vált, így a fejlesztéseket is ennek megfelelően fogják folytatni. Kiemelte, hogy az iparág napjainkban jelentős átalakuláson megy keresztül, és így aki az elektromos autóipari beruházásokat megnyeri, az a jövőt nyeri meg magának.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy Magyarország a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezik, ráadásul ez a jelenlegi évi 50 gigawattóráról 2025-re 150 gigawattórára nő. A minisztérium közleménye szerint a Nice LMS ezzel hatvan új munkahelyet hoz létre Vácon. A projekt értéke pedig 5,2 milliárd forint, amihez a kormány 467 millió forintos támogatást nyújt. (Forrás: MTI, Szijjártó Péter Facebook) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments