Augusztus 20-i ünnepség Vácon: emlékezés és díjátadás a művelődési központban

Augusztus 20-a államalapításunk ünnepe. Ám ezen a napon Vácon nem csak Szent István királyra emlékezünk, hanem azoknak is köszönetet mond a város, akik munkájukkal hozzájárulnak értékei megőrzéséhez – írja a Váci Hírnök.

Az ünnepséget megelőzően a város, az egyházak, a pártok, a civil szervezetek és az intézmények képviselői helyezték el az emlékezés és a tisztelet koszorúi Szent István király szobránál. De a rossz idő miatt a megemlékező rendezvény a művelődési központban került megtartásra. Ünnepi gondolatai ezúttal Szőke Attila Szilárd, a Vác-Alsóvárosi Református Misszió Egyházközösség lelkésze osztotta meg a közönséggel. Elmondta: két éve vette át a református parókiát, így öröm számára, hogy felkérték őt a megemlékezésre szónoknak, mert így lehetősége van bemutatkozni a helyieknek. Beszédében ismertette a Szent Istváni utat az Imre hercegnek írt intelmeken keresztül. Ebből is leginkább azt emelte ki, amely az egyházra és az egyházi fők tiszteletére hívja fel a figyelmet. Arról beszélt, hogy tiszteljük embertársainkat, tiszteljük egymást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

„Ne nyúljatok felkentjeimhez, idézem István királyt. Megkülönböztetett szerepet bízott rájuk az Isten, akkor is, ha emberiek, ha törékenyek. Így fogalmazza meg a hercegnek: hamis vádaskodást ne engedje meg… A Szent István-i út ez, hogy nem állok bele a vádaskodásba. Hogy amikor azt látom, hogy beindul ez a gépezet, akkor inkább én például védeni próbálom az egyházamat” – mondta.

Mint minden évben, így most is sor került az új kenyér megszentelésére, melyet Varga Lajos segédpüspök tett meg. Egy díszpolgári cím és három Pro Urbe kitüntetést ítélt oda idén a testület, de a Vác Város Egészségügyéért kitüntető címet is az ünnepségen adta át Matkovich Ilona polgármester.

  • Vác Város Díszpolgára kitüntetésben részesült Jari Ahola, finn testvérvárosunk Järvenpää önkormányzatának korábbi munkatársa, a város ifjúsági központjának korábbi vezetője. (A díj átadására későbbi időpontban kerül sor, a kitüntetett köszönőlevelét Inotay Gergely alpolgármester olvasta fel.)
  • Posztumusz Pro Urbe egyéni kitüntetésben részesült Majer László, aki 32 évig vezette a főtéren lévő PikMajer vegyesiparcikk szaküzletet, ahol minidig becsülettel és segítőkészen szolgálta ki vásárlóit. A legendás főtéri bolt 1986-tól árult elektronikai eszközöket, illetve háztartási gépeket. Hatvan évig dolgozott szakmájában, munkáját még boltja elődjében kezdte el. Az elismerést özvegye, Melinda asszony vette át.
  • Pro Urbe egyéni kitüntetésben részesült dr. Horváth Ferenc, a Vác Városi Levéltár igazgatója, aki munkájával több évtizede kiemelkedő, maradandó értékekkel gazdagítja városunk tudományos és kulturális életét. Nevéhez több városi könyv, kiadvány is kötődik.
  • Szintén Pro Urbe díjban részesült Hajdu Sándor, a váci rendszerváltás aktív résztvevője, aki az azt követő első önkormányzat képviselő-testületének is tagja volt. A Váci Közös Képviselők Klubja vezetőjeként sokat tett a lakosok dolgainak rendezése érdekében.
  • Vác Város Önkormányzata „Vác Város Egészségügyéért” kitüntetést adományozott Kudrács Ágnes gyógyszer-expediáló szakasszisztens részére, aki szorgalmas, lelkiismeretes, kitartó, kedves, precíz kolléganő. A betegek, vásárlók örömmel mennek a kisváci gyógyszertárba. Mindig kedves, segítőkész és megértő. A kollégák nagyon szeretnek vele dolgozni, járvány idején is segített, akár hétvégén is, a zavartalan betegellátásban.
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments