Bűncselekmény esetén akár másfél millió forint bírság is várhat a szemetelőkre

Vác Város Önkormányzata elkezdte kihelyezni azokat a kamerákat, amelyek a felszámolt szelektív hulladékszigeteknek az ellenőrzését szolgálják. Kiss Zsolt alpolgármester pedig egy Zrínyi utcában megtartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy már el is kezdték az így készült felvételeket értékelni, ami várhatóan az eddiginél több eljárást fog eredményezni.

Rendre visszatérő téma a helyi közösségi felületeken az illegális szemétlerakásnak a problémája. A lakosok sorra osztják meg a szemetesek mellé, olykor tornyozva elhelyezett hulladékokról készült képeket és írják le elkeserítő tapasztalataikat. Azonban úgy tűnik a város vezetése is érzékeli ezt a tarthatatlan állapotot és igyekszik minden eszközt megragadni a helyzet megoldására. Kiss Zsolt is arra szerette volna felívni a lakosok és az ide látogatók figyelmét, hogy ezeken a helyeken már nem lehet elhelyezni hulladékot. Semmilyen hulladékot, kivéve a zöld edényzetben az üveg hulladékot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

„Nagyon oda fogunk figyelni a jövőben, hogy ezeknek a kameráknak kiértékeljük a felvételeit, és elkezdjük azokat az eljárásokat, amelyekkel ezeket a tetteseket elérhetjük. Mindannyiunk közös érdeke, hogy ezt a szemetelést visszaszorítsuk. Az illegális hulladékkal szemben folytatott harcunkat nem adjuk fel, erősíteni fogunk, arra szövetkeztünk, azt tűztük ki célul, hogy rendet csinálunk Vácon, és ebből nem engedünk” – fogalmazott az alpolgármester.

Mint a tájékoztató során kiderült, elsősorban azokat a korábbi szigeteket kamerázták be, amelyeken a leginkább jellemző volt az illegális szemét elhelyezése. Jelenleg hét technikával rendelkezik a közterület felügyelet. Az egyik ilyet a sajtótájékoztatónak is helyet adó Zrínyi utcai szigetnél szerelték fel.

„Az értékelés után tudjuk elindítani az eljárást. Ez egy szabálysértési eljárás, illetve a szemét minősége, összetétele, illetve nagyságától függően akár büntetőeljárást is tud a felügyelet kezdeményezni. Szabálysértés esetén 10-től 50 ezer forintig, bűncselekmény elkövetése esetén akár másfél millió forintig terjedő pénzbírsággal is lehet sújtani az elkövetőt. Ha nem fizet, adók módjára behajtják, illetve akár elzárásra, közmunkára lehet ítélni” – tájékoztatott Szeri Mihály, a Váci Közterület-felügyelet vezetője, aki azt is elárulta, hogy jelenleg három, általuk indított eljárás folyik az ügyben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Végül Kiss Zsolt az ESTV kérdésére azt is elmondta, hogy az önkormányzatnak nagyságrendileg több tízmillió forintjába került az illegális hulladékoknak az elszállítása. Ez olyan nagyságrendű összeg, amiből akár több utcát vagy parkot lehetne teljes egészében felújítani Vácon.

„Azt gondoljuk, hogy ez egy tarthatatlan állapot, ez a közösség pénze, és nem szeretnénk olyan embereknek a szemetét elhordani ebből, amelyek egyébként nem törvényszerűen és nem megfelelően helyezik el a hulladékokat – fogalmazott az alpolgármester. Majd hozzátette, hogy részben azért is hozták létre a hulladékudvart, mert sokakban vetődött fel a kérdés: Mégis hova lehet akkor lerakni a szemetet? – A hulladékudvarban teljesen legálisan elhelyezhetik az emberek azokat a szemeteket, amelyeket a konyhai szemétbe már nem tudtak berakni. Ilyen a papír, a műanyag hulladékok, de ilyen egyébként akár az építési törmelék is, ami meghatározott mennyiségben szintén elhelyezhető a hulladékudvarban. Továbbá heteken belül elindulhat az elektronikai hulladék gyűjtése is. Az önkormányzat azt tervezi, hogy ősszel veszélyes hulladék gyűjtést szervez.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments