Dr. Alt Gyula nemzetiségi díjat kapott Rétságon

Július utolsó hétvégéjén huszadik alkalommal rendezte meg a Rétsági Szlovák Önkormányzat a hagyományos Nemzetiségi napot. Az ünnepség a helyi római katolikus templomban szlovák-magyar misével kezdődött. Glückné Salgai Szilvia, a helyi szlovák önkormányzat elnöke, valamint Mezőfi Zoltán Rétság város polgármestere ünnepi köszöntője után a budapesti Ozvena kórus adott nagy sikerű koncertet. Ezt követően került sor a Nemzetiségünkért díj átadására. A kitüntetést ebben az évben dr. Alt Gyula, a Váci Szlovák Önkormányzat elnöke vehette át, különös tekintettel a rétsági járásban végzett kimagasló munkájáért. Az ünnepség fehér asztal mellett, jó hangulatban zeneszóval, énekléssel, tánccal folytatódott.

Dr. Alt Gyula a Budapesti Szlovák Tanítóképzőben 1956-ban érettségizik. Ezután Nógrád községbe kerül, ahol szlovákot tanít, nemcsak itt, hanem Felsőpetényben és Bánkon is. 1960-tól a járási sporthivatal elnöke. Ő maga is aktív, sikeres sportoló.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

A rétsági járás népművelődési felügyelője lesz, működése idején fellendül a megyében a nemzetiségi élet is. Munkatársaival énekkarokat, tánccsoportokat szerveznek. A csoportok a környék, és határmenti találkozókon is fellépnek. A Honti Napok rendezvény szervezője.

Egyik alapító tagja a Nógrád megyei Nemzetiségi Napoknak, melynek először Nógrád, majd Bánk lett a helyszíne, ebben az évben 56-dik alkalommal rendezték meg.

Közben elvégzi a Tanárképző Főiskola testnevelés-történelem szakát, majd pedig Pozsonyban a Komensky Egyetemen doktorál. 1970. április 1-től az Országos Szlovák Szövetség munkatársa, majd titkára. Az önkormányzatok megalakulásakor elnökhelyettes 1998-ig nyugdíjazásáig.

Alt Gyula egész életét a hazai szlovákság körében élte le, mint szlovák pedagógus, népművelő, majd országos szinten vezető. Jó szervező készségnek köszönhetően nagy érdeme volt személy szerint abban is, hogy létrejöttek a helyi szlovák szervezetek, majd megalakultak a helyi szlovák önkormányzatok. Jó munkakapcsolatokat alakított ki a megyei szervezetekkel, ezzel nőtt a Szlovák Szövetség tekintélye is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

1958-tól tagja volt az Országos Szövetség Elnökségének, majd az átszervezés után az Országos Szlovák Önkormányzatnak 2014-ig. Nyugállományba vonulása után is aktív szervezője és résztvevője a szlovák nemzetiségi közéletnek.

Megszervezte és megalakította Vác város szlovák önkormányzatát, melynek mai napig elnöke. Vezetésével az önkormányzat sikeresen végzi munkáját, nőtt a tekintélye és segíti a környező szlovák települések működését is. Kulturális rendezvényekkel, kiállításokkal, nyelvtanfolyamokkal színesítik, gazdagítják a város kulturális életét. Vác város vezetése elismerését fejezte ki tevékenységükért.

Alt Gyula elévülhetetlen érdemeket szerzett a nemzetközi kapcsolatok terén, főleg az Ipoly régió kialakításán, vállalkozók határon túli együttműködésében, valamint a szlovák illetve cseh testvérvárosokkal – Dubnica nad Váhom, Ipolyság, Otrokovice – való kapcsolatának kialakításában is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Aktív szervezője, résztvevője a kulturális rendezvényeknek, konferenciáknak, állandó meghívottja a Szlovák nagykövetség rendezvényeinek.

2014-ig tagja volt Pest megyei közgyűlésnek, az Európai Integrációs Bizottságnak, valamint a Szociális – Gyermek és Ifjúsági Bizottságnak.  Megyei Közgyűlés tagjaként azon dolgozott, hogy a nemzetiségi kérdés össztársadalmi üggyé váljon. Kezdeményezésére került sor Pest és Trencsén megye gazdasági, kulturális kapcsolatainak kialakítására. Több évtizeden keresztül végzett önzetlen munkáját számtalan kitüntetéssel jutalmazták.

Kitüntetései (a teljesség igénye nélkül): Magyar Köztársaság középkeresztje, Za našu národnosť, Pro Urbe Vác, Vás város Művelődéséért, Dubnica nad Váhom díszpolgára, Cyril és Metód plakett, 50-ik Bánki nemzetiségi találkozó emlékplakett, Szlovák Büntetés-végrehajtás plakettje. (Képünkön Alt Gyula a Szlovák Világszövetség vendégeivel) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments