Éjszakai halállomány-felmérést végeztek a Dunán

Egy nemrég indult projekt keretében halállomány-felmérést végeztek a Dunán. A parti menti halászatot nappal után éjjel is megismételték, mert napszakok változása hatással van a halállomány összetételére – írja a pecaverzum.hu.

Közös próbamérést hajtottak végre augusztus 11-én, csütörtökön a Dunán, Sződligetnél a közelmúltban indult Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium projekt keretében – olvasható a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) honlapján. Az élőhelyek multidszciplináris vizsgálata alprojektben a BLKI, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai működnek együtt.

A kutatások során a fő kérdés annak meghatározása, hogy miként befolyásolják az élőhelyek hidrológiai és geomorfológiai jellemzői, illetve az ezeket módosító emberi hatások a vízi élőlényközösségek szerveződését. A munkát segítik a nemzeti parkok munkatársai, így az adatok közvetlenül is hasznosulhatnak a hazai természetvédelem számára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Diákként dolgozni, diákként adózni

A legutóbbi vizsgálat alkalmával a part menti területeken bevethető kerítőhálóval végeztek halállomány-felmérést, miközben rögzítették a víz mélységét, áramlási sebességét, a meder mélyülését és a mederanyag-összetételt. A mintázást először nappal, majd sötétedés után is elvégezték, a napszakok ugyanis befolyással vannak a halállomány összetételére. (Fotó: blki.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments