Erre és így költik az állami támogatást a felújítók

Az elméletileg az idei év végéig élő, maximum 3 millió forintos állami otthonfelújítási támogatás bevezetése alapjaiban változtatta meg a hazai építkezési-felújítási helyzetet. A támogatás kezdete után nem sokkal elindított Otthonfelújítási támogatás teljes körű ügyintézése nevű szolgáltatásuk keretében a gödi újHÁZ Centrum Piramis Építőház Kft. arra törekszik, hogy a hozzájuk forduló ügyfelek a lehető legjobb eséllyel induljanak a támogatási összegért zajló pályázaton. A Piramis vezetését nagyon érdekelte, hogy a legérintettebek, a felújítók-építkezők miként látják az építőiparban kialakult helyzetet, így a szolgáltatásukat igénybe vevők körében készítettek egy felmérést, mely közelítőleg jó rálátást nyújt arra, hogy mire és hogyan költi el a rendelkezésre álló összeget egy átlagos felújító – olvasható a vállalat közleményében.

Mint az írásukból is kiderül, a kérdésekre válaszolók szinte mindegyike több terület fejlesztésére fordította a támogatást. A slágertémák között a homlokzati nyílászárók vezetnek, de ez élbolyban ott van a homlokzati szigetelés, és a tető is. Érdekesség, hogy a klíma a válaszolók mintegy harmadánál fordul elő, csakúgy, mint a gépészeti fejlesztések (pl. szivattyú, kazántelepítés, csere). A sor vége felé a kerítés, a terasz, és az erkélyépítés-felújítás található.

Az idő pénz, mégis sok a későn kelő

Akik igénybe vették a pályázat sikerességét maximalizáló szolgáltatást, már nem csupán „érdeklődők”, hanem a munkálatokat szinte már kivétel nélkül legalább megkezdő felújítók. Ennek fényében talán még érdekesebb, hogy a kérdésekre válaszolók csupán fele fejezte már be a munkálatokat, míg a válaszolók másik fele még a „folyamatban”-t jelölte meg státuszként. Elenyésző volt viszont azoknak a száma, akik még nem álltak neki a munkálatoknak. Ez a jelenlegi gazdasági helyzetben talán meglepő lehet, de ne felejtsük el: a kérdésekre július elején válaszoltak az ügyfelek, és az azóta eltelt időben bizony sűrű volt az élet a hazai gazdaságban (is).

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Minden, amit tudni kell az elektromos roller biztosításról

Ezzel együtt jól látszik a tény: aki akart, az már belevágott a munkálatokba, de ne felejtsük el: van pár olyan sarokdátum, amit szem előtt tartva még a kicsit későn ébredők is odaérhetnek a célvonalba. (Arról, hogy pontosan mely dátumra érdemes figyelni, arról a Piramis szakértői bővebb felvilágosítást adnak: https://www.piramisepitohaz.hu/otthonfelujitasi-tamogatas)

Szakik zsúfolt táncrenddel

Az ideális kivitelezőt egyedül megtalálni szinte lehetetlen küldetés. Nem is csoda, hogy a válaszolók 87%-a baráti ajánlás alapján találta meg kivitelezőjét, szemben a közösségi média csatornáival (8,7%), illetve a szakemberkereső portálokkal (4.3%).

Azzal, hogy a szakikeresés mennyire nem a türelmetlenek sportja, már mindenki tisztában lehet. A válaszokból kiderült, hogy mostanában a felújítók fele legalább 3-6 hónappal a munkálatok megkezdése előtt tudja lefoglalni a mestereket, és csak 17% azok aránya, akik már egy hónapon belül találnak hadra fogható brigádot – nagyságrendileg ugyanennyien vannak azok is, akik hat hónappal, vagy még többel előre gondolkoztak, amikor lefoglalták a kivitelezőjüket/kivitelezőiket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A gyilkos a kéményben van!

Vigyázat, csúszásveszély!

Amióta világ a világ, a határidőket tartó kivitelezés ritka jelenség. A felmérés alapján viszont a válaszolók egészen magas, 42%-a semmilyen, vagy csak pár napos csúszást tapasztalt. A maradék 60%-ban pedig egyenletesen osztozkodtak a 2-3 hetes, az 1-2 hónapos, illetve a 3-6 hónapos csúszást elszenvedők is – ez utóbbiak pedig igen komoly időtartamok, amiket már nyilvánvalóan az ismert gazdasági körülmények is erősen befolyásoltak. Érdekesség, hogy a csúszás mértéke, a kivitelező megtalálásának módja, és a között, hogy mennyivel korábban foglalták le a brigádot, látszólag nincs összefüggés, de a kérdéskör mindenképpen további kutatásra érdemes.

Mire megy el?

A válaszok vizsgálata elég egyértelműen azt mutatja, hogy az állami támogatásra pályázók döntő hányada – a kiírás feltételének megfelelően – egyformán költött munkadíjakra és építőipari termékekre. Ám van egy kisebb szegmens, ahol a balansz – jellemzően az anyagköltség javára – valamiért felborult, ami az elmúlt egy év alapanyag-áremelkedéseit figyelve nem túlzottan meglepő

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  15 kategóriában adták át a Street Kitchen Guide díjait – Vácról a Lujza & Koriander csapata is bekerült Street Kitchen Food Guide-ba

Felújítási csináld magad

Az már a fentebbi adatokból is jól látszott, hogy ha valaki nekivág a munkáknak, akkor nem aprózza el, és lehetőleg egy füst alatt igyekszik minél több mindennel elkészülni. A válaszok alapján a festést, a tapétázást, a kertépítést a többség (65%) bátran a saját kezébe veszi, de még a hideg-meleg burkolás is előfordul a házilag elvégzett munkák listáján – sőt még villanyszerelésre és gépészeti szerelésre is van példa, de mivel ezek azért lényegesen más jártasságot igényelnek, mint egy click-rendszerű laminált padló, így ilyesmit nyilván csak szakmai ismeret birtokában érdemes és szabályos bevállalni.

Már majdnem vége, de még nincs

Amennyire most tudjuk, az államilag támogatott otthonfelújítási támogatás idén év végén búcsúzik, és jelen állás szerint nincs hír arról, hogy a közeljövőben hasonló mértékű támogatás állna a felújítók rendelkezésére. Annak, aki még nem vágott bele a felújításba, vagy még nem szánta rá magát a pályázaton való indulásra, annak érdemes lehet mihamarabb konzultálni a Piramis szakértőivel, mert a lehetőség most van itt, és nem tudni, mikor lesz hasonló. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments