Gödöllői innováció a szarvasmarhák sántaságának korai felismerésére

Új kutatás-fejlesztési projekten dolgozik a gödöllői székhelyű PROMPT-H Kft. A 2021. januárja óta zajló munka középpontjában egy mesterséges intelligencián alapuló diagnosztikai rendszer kidolgozása áll, amely segíti a szarvasmarhák sántaságának korai felismerését, és jelzést ad a beavatkozás szükségességéről a gazdáknak – olvasható a szervezet közleményében.

A tej- és hústermelő gazdaságokban az egyik leggyakoribb állat egészségügyi probléma a szarvasmarhák sántasága – hazánkban 20–70% közötti az előfordulási arány az állományokban -, ami a tejtermelés csökkenéséhez, de akár az értékes állatok elhullásához is vezethet. A probléma korai felismerése kulcsfontosságú a betegség kezelése szempontjából, de a nagy létszámú gazdaságokban ez pusztán szemrevételezéssel vagy a jelenleg forgalomban lévő, más célokra tervezett állatmegfigyelő rendszerek alkalmazásával nem megoldható. A kutatók évtizedek óta keresik a legmegfelelőbb módszert arra, hogy ezt a problémát időben jelezni és ezáltal kezelni lehessen, azonban jelenleg nem létezik kifejezetten a sántaság korai felismerésére és jelzésére alkalmas digitális eszköz. A modern technológia, azon belül is a mesterséges intelligencia és az IOT technológia viszont lehetőséget teremt ennek a problémának a megoldására.

A projekt célja egy olyan mesterséges intelligencián alapuló videódiagnosztikai rendszer fejlesztése és alkalmazása, ami a sántaság korai felismerésével növeli a gazdálkodás hatékonyságát, a termelés mennyiségi, minőségi és jövedelmezőségi paramétereit. A rendszer emberi közreműködés nélkül, videokamerás megfigyeléssel monitorozza az állomány egyedeinek mozgását, a mesterséges intelligencián alapuló diagnosztikai szoftver pedig felismeri a rendellenes járást vagy az állat átlagostól eltérő tétlenségét. Az észlelt rendellenességekről a rendszer értesítést küld az arra jogosult személynek, így már a sántaság gyanújának felmerülésekor, akár preventív jelleggel is beavatkozás történhet.

A MASTERS I rendszer további újdonsága, hogy az állatok testére nem kerül mozgásérzékelő készülék, ami kellemetlenséget okozna nekik, vagy bármilyen módon befolyásolná a viselkedésüket, életmódjukat, így a diagnosztikai rendszer pontos, objektív adatokkal dolgozik. Nincs külső érzékelő, ami elveszhet vagy megsérülhet, ezért folyamatos az adatszolgáltatás az állat mozgásáról, viselkedéséről.

A projekt eddigi eredményei

A Prompt-H Kft. hosszú ideje foglalkozik mesterséges intelligencián, gépi tanuláson alapuló szoftverfejlesztéssel, MI megoldások, mezőgazdasági és egészségügyi alkalmazások fejlesztésével. A projekt keretében ezt a tudást és tapasztalatot állat egészségügyi és állattenyésztésben jártas szakemberek tudásával és nagyobb hazai szarvasmarhatartó telepek közreműködésével alkalmazza a tervezett rendszer fejlesztési munkái során.

A projekt első szakaszában az alvállalkozóként közreműködő Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói megállapították az alkalmazandó sántasági indexet és megtervezték a terepkísérleteket, melyek célja a helyszíni adatgyűjtés és videoframek készítése a sántaság vizuális jellemzőinek gépi tanulással való azonosításhoz. A Prompt H Kft. fejlesztői csapata meghatározta a követelményspecifikációt, amely alapján kidolgozta a rendszertervet. Több, mint ezer felvétel készült a szükséges „nyers” mozgóképi adatbázis biztosításához, és létrejött az iterációs lépésekben történő modellalkotás során feldolgozható, adattranszformációval nyert bemeneti adathalmaz. A következő munkaszakaszban történik meg maga a gépi tanulás, és a rendszer tesztelésére alkalmas prototípusának elkészítése. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments