Rendőrség: Lakóháza biztonságáért Ön tehet a legtöbbet!

A nyaralás, utazás idején a lakóotthon legtöbb család esetében őrizetlenül marad hosszabb vagy rövidebb időre. A betörők számára ez a legideálisabb, hiszen számukra elsődleges szempont, hogy ne legyen otthon senki, ne legyenek szemtanúk. Az értékes zsákmány megszerzésének reménye mellett fontos még a könnyű bejutás és a menekülés is – olvasható a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

Az elkövetőknél további mérlegelés az, hogy van-e kamera felszerelve, van-e kutya a lakásban. A profi betörők általában 1-2 perc alatt, szinte hangtalanul hatolnak be egy olyan lakóingatlanba, ahol a tulajdonos nem megfelelő módon gondoskodott a biztonságról. A behatolók gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzően garázsokon keresztül jutnak be az épületbe. A leggyengébb pontot keresik meg, akár legyen az egy kisméretű ablak, régi zárral ellátott ajtó.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Keresik a sértetteket - Meglettek a sződligeti vasútállomáson parkolt kerékpárokról ellopott lámpák

Ne feledje: kellő elővigyázatossággal sok kellemetlenség és kár előzhető meg!

A nyílászárók képezik a behatolási pontok meghatározó hányadát, ezért szükséges az első és hátsó ajtók, ablakok megerősítése. Az ajtólap, ajtótok, pánt, zárszerkezet megerősítése acéllemezzel, fémrács szerkezet kialakításával lehetséges. Az ajtó befeszítés ellen hatékony védekezés a hevederzár, amennyiben az megfelelően van kialakítva, lehetőleg falba záródik és jó minőségű a zárszerkezet.

Fontos szempont, hogy az ajtó több ponton záródjon!

Az ablakra szerelt törésvédelmi fólia láthatatlan védelmet biztosít. De a biztonságot nagymértékben fokozza az elektronikus jelző-riasztó berendezés kiépítése is. Fontos, ha kamera rendszert szereltet fel, folyamatosan ellenőrizze és tartsa karban a rendszert. Az elkövető azonosításában, elfogásában nagyon fontos szerepe van!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Keresik a sértetteket - Meglettek a sződligeti vasútállomáson parkolt kerékpárokról ellopott lámpák

Fontos megemlíteni, hogy az okos telefonok, közösségi oldalak terjedésével olyan újabb veszélyek is leselkednek a gyanútlan internetezőre, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. A betörők naprakész információkat kaphatnak azon közösségi oldal felhasználóitól, akik valós idejű (úgynevezett real time) megosztásokkal tudatják a nagyvilággal, hogy hol tartózkodnak (nyaralás, kirándulás) vagyis hosszabb ideig üres a házuk, lakásuk. A lakóingatlanról készített fotók pontos képet adnak az adott személy vagyoni helyzetéről is.

Ha elmegy otthonról:

  • zárja be az ajtókat, ablakokat, kapukat!
  • kérje meg rokonát, barátját, megbízható szomszédját lakása, lakóháza ellenőrzésére!
  • hosszabb távollét esetén gondoskodjon a postaláda ürítéséről!
  • kérje meg szomszédját, hogy figyeljen a gyanús körülményekre, személyekre!

Figyeljen a szomszédjaira és a lakókörnyezetébe látogató idegenekre is! Egy esetlegesen bekövetkező bűncselekmény felderítésében nagyon fontos, hogy mit látott, hallott. Minél több információt, adatot (pl.: ruházat, testmagasság, pontos időpont, rendszám vagy rendszám töredék) tud megjegyezni, annál nagyobb az esély a további bűncselekmény megelőzésére és az elkövető felderítésére! Értesítse a lakóközösséget, hogy minél többen figyelhessenek, hisz több szem többet lát! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments