Rendőrség: Ne dőljön be a csalóknak!

Mindennapjaink jelenségévé vált, és évről évre visszatérő probléma az a „trükkös” bűnelkövetési módszer, amely nem csak az egyedül élő időskorúakat érinti. Az elkövetők az esetek többségében telefonon keresik fel áldozataikat, de személyesen is megjelenhetnek – olvasható a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóközleményében.

Gyakori a trükkös csalások esetében, hogy az elkövetők különféle szolgáltatók munkatársainak vagy hivatalos személynek, banki alkalmazottnak adják ki magukat és hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel (villanyóra, vízóra, gázóra leolvasás, túlfizetés, banki adategyeztetés …stb.) próbálnak a sértett bizalmába férkőzni, bejutni a lakásba vagy pénzváltás ürügyén nagyobb összegű készpénzt, illetve pénz átutalását kérni. De az elkövetők új történetek kitalálástól sem riadnak vissza.

A közleményben arra kérnek mindenkit, ha pénzintézet alkalmazottjaként keresnek valakit, és pénzének biztonságos elhelyezésével kapcsolatban alkalmazások letöltésére, majd pénz átutalásra, illetve bankkártya adatok megadására kérik, a már ismert szlogent alkalmazva BONTSÁK A VONALAT!

  • Ne bízzunk meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!
  • Ha gyanús telefonhívást kapunk, azonnal szakítsuk meg a hívást!
  • Amennyiben családtagra hivatkozással keresnek minket, haladéktalanul vegyük fel a kapcsolatot az érintett hozzátartozóval. Ellenőrizzük a hívás valóságtartalmát!
  • Soha ne adjunk át pénzt vagy más értéket, ne utaljunk pénzösszeget idegenek számára!
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Rács mögött a szüleit és nagyapját terrorizáló férfi

A rendőrségnél arra kérnek mindenkit, bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsük a hivatásos szerveket az ingyenesen hívható 107 vagy 112 segélyhívó számon. (Fotó: police.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments