Római kori hajó a Dunán: Esztergomból, Visegrádra majd Szentendrére érkezik

Esztergomba érkezett tegnap késő délután az a római kori folyami hajó, amely július 16-án indult el Németországból. A rekonstruált, IV. századi őrhajó Ausztrián, Szlovákián keresztül érkezett Magyarországra, majd folytatja az útját Románia keleti határáig.

Szerdán Esztergomban, ma Visegrádon, holnap pedig Szentendrén köt ki a hajó, amely hétfőn érkezik Budapestre a Műegyetemhez. Nem véletlenül pont itt köt ki a fővárosban, hiszen Magyarországon a BME az egyik projektpartner, amely kutatási vagy tervezési oldalon több hallgatót is bevont a programba.

A projekt célja részben az, hogy lehetőséget adjon az önkormányzatok számára más Duna menti települések megismerésében és az ő kérdéseiken keresztül válaszokat találjanak a Duna, mint településfejlesztési erőforrás kiaknázásához. Az Élő Dunai Limes (Living Danube Limes) nemzetközi projekt azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy hogyan lehet a római örökséget releváns tényezővé tenni a kortárs településfejlesztésben, hogy lehet kihasználni a dunai limes összekapcsoló erejét?

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A projekt egyik fő eredménye egy eredeti leletek alapján rekonstruált dunai őrhajó, mely a közös római örökség hordozója és manifesztációja. Németországban, a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai rekonstruáltak egy 4. századi római hajót a Mainzban található leletek alapján. A kiválóan működő, lusoria-típusú őrhajó hossza 18 méter, szélessége 2,8 méter, a súlya pedig hat tonna és összesen 25 személy foglalhat helyet benne. (Fotó: Kalandos Dunakanyar)♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments