Újra látogatható a váci püspöki palota

Augusztustól újra megnyitja kapuit a váci klasszicizáló barokk Püspöki Palota és kertje, amely szervezett formában, idegenvezetéssel lesz látogatható. A csoportos vezetés minden pénteken és szombaton 11. 00 órakor indul, első alkalommal augusztus 5-én. Ettől eltérő időpontokban is lesz lehetőség természetesen megnézni az épületet. Előzetes bejelentkezéseket a lenti elérhetőségeken várják. A váci lakosok lakcímkártya felmutatásával minden hónap utolsó szombatján ingyenesen vehetnek részt a garantált idegenvezetésen mint Marton Zsolt püspök úr vendégei – olvasható a Váci Egyházmegye sajtóközleményében.

A Püspöki palota és a hozzá kapcsolódó kert a hajdani püspökváros középpontjában, Vác belvárosában helyezkedik el. Történetének csaknem 250 éve alatt 21 püspök, illetve kormányzó lakta a palotát, amely országos jelentőségű műemlék. A palota jelenleg is püspöki lakhelyként működik, és máig őrzi múltjának különleges tárgyi, szellemi értékeit.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az Egyesült Államok egyik legjobb kórusa Vácon lép fel jövő héten

„Örömmel várjuk látogatásukat Vácon a Püspöki Palotában, amelynek patinás épületét 18. századi püspök elődömnek, Migazzi Kristófnak köszönhetjük. Nevéhez fűződik a váci Nagyboldogasszony-székesegyház megépíttetése is, valamint a mai Vác barokk arculatának és számos meghatározó épületének a megszületése. Vác és benne a Püspöki Palota igazi kincseket rejt! Jöjjenek és fedezzék fel! Legyenek vendégeim a váci Püspöki Palotában!” olvashatjuk a honlapon Marton Zsolt váci püspök invitálását.

Az érdeklődők többek között megtekinthetik az egykori szalonokat és a mai napig használatban lévő püspöki tárgyalót, valamint az egyedülálló szecessziós dekorációval rendelkező egykori püspöki irodát. Bepillantást kaphatnak a palota és az egyházmegyei központ hétköznapjaiba és még az sem lehetetlen, hogy Püspök úr személyesen üdvözli őket a látogatás során.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments