Váci kerekasztal beszélgetés a helyi civil szervezetekkel

Vácon folytatta a kormányzat az ország civil szervezeteivel való egyeztetéssorozatát. Városunk és a térség civiljei dr. Kecskés Péterrel, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultációs Főosztályának a vezetőjével ülhettek le egy kerekasztal tárgyalásra, hogy megvitassák vele a felvetéseiket és a kérdéseiket.

Az elmúlt években sokat lehetett hallani, illetve olvasni a civil szervezetek támogatásáról. De azzal valószínűleg kevesen vagyunk tisztában, hogy pontosan mekkora összegek is azok, amik ennyi vitát váltottak ki. Kecskés Péterrel folytatott beszélgetésünk során viszont kiderült, hogy számszerűsítve a 2020-2022-es időszakban 10 milliárd 800 milliós volt, míg most kicsivel több, mint 11 milliárdos keretösszeg áll rendelkezésre, aminek úgy a 70-80 százaléka az, amit meg lehet pályázni, majd kollégiumi bírálat után részesülni lehet belőle. Mint az főosztályvezető rámutatott, bár a növekmény elsőre nem tűnhet olyan nagynak, de ha azt nézzük, hogy 2012 és 2014 között 3 milliárd 380 millió volt ez az összeg, akkor látható, hogy meg tudták háromszorozni a rendelkezésre álló forrást. Többek között ezekről a pénzekről, valamint magának a civil hálózatnak a működéséről egyeztettek ma Vácon is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

„A kollégáimmal azért érkeztünk Vácra, mert szeretnénk beszélgetni a civil szervezetekkel. Meg szeretnénk hallgatni az ő véleményeiket, észrevételeiket és kritikáikat. Illetve szeretnénk tájékoztatást adni a pályázati lehetőségekről és a Nemzeti Együttműködési Alapról elsősorban – nyitotta meg a tájékoztatóját Kecskés Péter. – Tényleg kíváncsiak vagyunk arra is, hogy milyen helyi sajátosságok vannak itt Pest megyében, hiszen ez a mostani látogatásunk beleilleszkedik abba a megyejárás sorozatba, melynek ez a 64. állomása.”

Majd hozzátette, hogy ők úgy gondolják ez nem egy önmagáért való kezdeményezés, hanem azért is fontosak nekik azok az észrevételek, amik a különböző civil szervezetektől elhangzanak, mert sokszor ezek a jogszabályalkotások során is meg tudnak jelenni. Ilyen civil javaslatnak titulálta például azt, az azóta már beteljesült elképzelést is, hogy 2020 szeptemberében megszüntették a pályázatoknál a várólistákat, amik korábban sok bizonytalanságot okoztak. De Kecskés Péter a Váci Napló kérdésére válaszolva azt is elmondta, hogy tevékenységi körüket tekintve is differenciáltan vettek részt a helyi civil szervezetek ezen a csütörtökön megtartott egyeztetésen. Véleménye szerint egy nagyon széles spektrumú rálátást biztosítottak az ide érkező kormányzati megbízottak számára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

„Előzetesen Vácról nem fogalmazódtak meg helyi jellegű igények, kérdések, amikre mi tudnánk a választ, de kíváncsian várjuk mit fog hozni a beszélgetés – fogalmazott előzetesen a főosztályvezető. Viszont az egyeztetés várható tematikáját tekintve azért elárulta, hogy az elmúlt fórumok tapasztalatai alapján vannak tipikus kérdéskörök, amik érdeklik a szervezeteket. – De nem azért jöttünk, hogy mi irányítsuk a beszélgetést, hanem azért, hogy kifejezetten a helyiek jelzéseit vegyük, tudjuk beépíteni a saját munkánkba és hogyha olyan jellegű dologról van szó, akár továbbítsuk az illetékes szakminisztériumok felé. Ezt a közvetítőszerepet is mindenféleképpen szeretnénk ellátni.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments