2022-ben is megtartották a váci Szlovák estet

A Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szeptember 23-án nagy sikerű Szlovák Estet rendezett a Madách Imre Művelődési központban. A magyarországi szlovákok himnusza ( Daj Boh šťastia zemi, Urunk áldd meg ezt a földet) szlovák és magyar nyelvű elhangzása után Dr. Alt Gyula elnök köszöntötte Hollerné Racskó Erzsébetet az Országos Szlovák elnök-asszonyát az együttest és a közönséget.

Az elnök-asszony köszöntőjében hangsúlyozta a népszámlálási kérdőív kitöltésekor a szlovák nemzetiséghez, kultúrához való kötődés fontosságát és ennek kinyilvánítását. A jövőben a szlovák nemzetiségi önkormányzat megalakulása ettől a létszámtól függ.

A besztercebányai Partizán folklór-együttest 1958-ban alapította a népművészet iránt érdeklődő fiatalok és tisztelők egy csoportja. 1976-tól  Szlovákia A kategóriás művészete együttese –kezdettől fogva arra törekszik, hogy sajátos stílusa és arculata legyen, megőrizze a folklór tisztaságát saját művészi megjelenítésében. Az együttest tánccsoport, zenekar, szólisták, női és férfi énekcsoport alkotják. Nevük a múlt hagyományaival, a Szlovák Nemzeti Felkelés történetével való kapcsolatát hangsúlyozza ( Besztercebánya volt SZNF központja)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Vácon magas művészi színvonalon előadott műsornak tapsolhatott a váci, valamint a Vác és Pilis környéki szlovák településekről érkezett közönség. Az est szép színfoltja volt, amikor az együttes és a közönség együtt énekelte a szép szlovák népdalt : „Na Kráľovej hori stojí strom zelený… A Király helyen zöld fa áll „ … (Fotó : Menczer Péter) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments