270 beruházást függesztett fel a kormány

Vác környéki beruházások is áldozatául estek a kormány által bejelentett 1000 milliárd forintos konszolidációnak. A döntés miatt iskolafejlesztéseket, valamint egy összekötőút megépítését is fel kellett függeszteni.

A múlthéten járta be az országos médiát Csepreghy Nándornak, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkárának azon kijelentése, miszerint az energiaárak emelkedése miatt csak idén több mint 1000 milliárd forint konszolidációra van szükség. Ennek megfelelően pedig az állam mintegy 270 beruházást függesztett fel 2100 milliárd értékben. Nyilatkozatát követően értelemszerűen fel is merültek olyan kérdések, amelyek azt szerették volna kideríteni, hogy pontosan mely beruházásokról van szó. Ezekre érkezett meg hétfőn a válasz, vagyis egy tízoldalas lista.

A listát végigböngészve látszik, hogy többnyire a közlekedési infrastruktúra, a sport- és egészségügyi létesítmények és vidéki iskolafelújítások estek áldozatául a kormány spórolásának. Vác környezetében például nem bővítenek ki egy Sződön, illetve egy Vácdukán működő köznevelési tanintézmény, de olyan már régen bejelentett beruházások se valósulnak meg, mint a Gödi Adatközpont vagy a Magyar Falu Program keretében megígért, Vácot, Acsát és Verseget összekötő út.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A listán összesen 284 tétel szerepel, de ezek csak a kormánydöntéssel is jóváhagyottan elkaszált projektek, a továbbiakban még bővülhet a kör. Ha végig szeretné böngészni, mi minden nem valósul meg, ide kattintson.

Ezeket a felfüggesztett fejlesztéseket a tervek szerint 2025-2026-ban újraindítják, illetve a már elindult beruházások nem állnak le, de egy 15-20% költségnövekedéssel számolni és azt kezelni is kell, 750 milliárd forint pluszforrás betervezésével. A feladatok megvalósítását fogja segíteni az a keretjogszabály, amit szeptember végén, október legelején tervezetten az Országgyűlés elé bocsátanak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments