Gyakorló Város Program: Itt az ősz, megérkeztek az egyetemisták

Vác még az ezredforduló előtt együttműködési megállapodást kötött az akkori kertészeti egyetem tájvédelmi karával. Azóta minden évben ellátogatnak a hallgatók városunkba, nálunk végzik gyakorlatukat. A város biztosítja az ellátásukat az itt töltött idő alatt, ők meg terveket készítenek a település elhanyagolt zöldterületeiről, javaslatokat dolgoznak ki, hogy mit is kellene tenni annak érdekében, hogy természeti értékeinket a következő generációknak megőrizhessük.

A hagyományokhoz hűen, a program idén se maradhatott el és egy lelkes, 21 fős tájvédelmi hallgatói csoport látogatott el városunkba a Szent István Egyetemről. Szakmai gyakorlatuk során megismerkednek a helyi viszonyokkal, javaslatokat készítenek, majd ősz végén visszatérnek és az elkészült terveiket bemutatják a város szakembereinek és az érdeklődőknek. Egy hetes látogatásuk szeptember 5-én, hétfőn a város vezetőinek a köszöntőjével indul a városházán, ahova Bíró György helyi koordinátor és Dr. Boromisza Zsombor főigazgató-helyettes vezetésével érkeztek meg. Itt pedig Inotay Gergely alpolgármesterrel találkoztak, aki örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy idelátogattak és ezzel is picit felpezsdítik, izgalmasabbá teszik a mindennapokat. Mint fogalmazott: ettől egy kicsikét mi is fiatalodunk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci tanárok is csatlakoztak az országos tiltakozási felhívásához

„Főiskolánk már van Vácott az AVKF révén, ám ilyenkor a Gyakorlóváros keretében és kapcsán is kicsit egyetemvárossá válunk. Itt bolyonganak a város utcáin, tervező, kreatív szemmel néznek körbe és egy picikét felpezsdítik a város életét – mondta köszöntő beszédében az alpolgármester. – Ezen a héten és az elkövetkezőkben szabadon szárnyalhat a képzelet, az alkotó fantázia és azt kell mondanom, ilyenkor igazi szimbiózis alakul ki Vác városa és a hozzánk érkező tájépítész hallgatók között.”

Ezen a héten 3 szakmai munkával szeretnének hozzátenni Vác városának a fejlődéséhez, értékvédelméhez. Az egyik kicsit környezetvédelmi karakterű, hiszen a kettes út melletti zöldsávot fogják vizsgálni. Itt valóban egy eléggé jelentős környezeti terhelés nehezedik a növényállományra. A másik egy sokkal inkább közösségi zöldövezeti problémakör: a Rózsakert, ennek az állapota és fejlesztési, hasznosítási lehetőségei. Végül a harmadik pedig egy a természetvédelem és a tájvédelem témakörét súroló terület, hiszen a Gesztenyesorral egy védett érték állapotát fogják megvizsgálni és adott esetben a kezelési javaslatait alátámasztani.

„Mindenkinek van kedvenc helye, utcája, parkja, padja, települése, tája. És minden döntésünket alapvetően befolyásolja milyen érzelmi viszonyulásunk van egy településhez. Azt gondolom hogyha itt töltünk egy szűk hetet a hallgatókkal, mindegyikünknek lesz egy sima tájvizsgálaton túli plusz érzelmi kötődésünk, rá tudunk hangolódni arra a kapcsolatra, ahogy a helyiek viszonyulnak az értékeikhez, a fasoraikhoz, a parkjaikhoz és ez alapvető feltétele annak, hogy olyan munkát tegyünk le az asztalra, ami jól és hosszútávon hasznosulni fog majd a város életében” – emelte ki a személyes élmények fontosságát Dr. Boromisza Zsombor általános és stratégiai campus főigazgató-helyettes

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pellet Sebestyén neve is ott van az idei Junior Prima Díjasok között

Végül Bíró György, a program helyi koordinátora szólt pár kedves szót a megjelent hallgatókhoz. Ő is megerősítette az előtte szólókat abban, hogy ha bejárják és megismerik a várost akkor könnyebben felismerik majd azokat az esetleges problémákat, amiknek a megoldását aztán kidolgozhatják. Valamint arra buzdított mindenkit, hogy alkossanak csapatokat és dolgozzanak ekképpen, fedezzék fel együtt a várost és oldják meg így a feladatokat. Majd a gondolatainak a megosztása után egy Vácot és annak a természeti értékeit ábrázoló térképet is kiosztott a diákoknak, amikkel az Önkormányzat járult hozzá a fiatalok itteni tevékenységéhez. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments