Három új miniszoborral örvendeztette meg követőit Kolodko Mihály

Követőinek, rajongóinak a nagy örömére egyre gyorsabb ütemben gyarapszik Kolodko Mihály szobrocskáinak a száma. Ha csak az elmúlt egy hetet nézzük, három új alkotást is felfedezhetnek, felkutathatnak azok, akik már hagyományszerűen mindig felkeresik és fotózkodnak egyet az éppen aktuális új figurával.

Mint ahogy a váci kötődésű művésztől már megszokhattuk, ezúttal is valamennyi új művével üzenni szeretne nekünk valamit. Témájául pedig ezúttal többek között egy nagyon aktuális ügyet is kiszemelt magának, ugyanis a még szeptember 11-én, a budapesti a Várkert Bazár előtt kihelyezett szobra az orosz–ukrán háborúra reflektál. A „Nincs kompót” című miniszobor alapja A tizedes meg a többiek című híres magyar film, abból is a Sinkovits Imre által elmondott, szállóigévé vált mondat. Vagyis: „Már a spájzban vannak az oroszok.” Az így elkészített orosz katonát egy kinyitható spájzajtóval és egy székkel együtt a budai rakpart egyik kövének nyílásába helyezte el.

De mint említettük, nem ez volt az egyetlen új alkotása. Egy másik új szobra, szintén Budapesten, ezúttal a 8. kerületi Bókay János utcában az inzulin felfedezésének a 100. évfordulójára és a diabétesz korai felismerésére felhívva a figyelmet, egy szurikátát formáz meg. De miért éppen szurikáta? Az azt ábrázoló szobor arra utal, hogy az 1-es típusú diabétesz kizárólag az azonnali és élethosszig tartó inzulininjekcióval – a kicsik szóhasználatában szurival – kezelhető, tartható egyensúlyban. És e kedves, szerethető kisemlős állat igyekszik segíteni az érintett gyermekeket diabéteszük elfogadásában. A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért alapítvány a „Figyeld a jeleket!” kampány részeként kérte együttműködésre Kolodko Mihályt, aki jótékony adományként bocsátotta az alapítvány rendelkezésére alkotását.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Végül még egy nemzetközi színtéren megjelent szobrocskáról tudunk beszámolni, hiszen a minap Münchenből jelentkezett be a váci művész és hozta nyilvánosságra egy Octoberfest kiírás társaságában új alkotását. A kommentszekcióban követőinek a többsége egyből a méltán híres és népszerű régi magyar rajzfilm főszereplőjét, Pumuklit vélték felismerni a képen, aki egy söröskorsót tart a kezében. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments