Közel másfél évtizedes szünetet követően újra megrendezték a Váci Zöldfesztivált

Szombaton 10 órától újra megrendezték a váci főtéren a Zöldfesztivált. A Bagolybükk Egyesület és a Magosfa Alapítvány által tető alá hozott, és az önkormányzat által támogatott eseményt azért kezdeményezték, hogy a többi közt felhívják a figyelmet a helyi termelők és kézművesek portékáira. Ezek vásárlásával ugyanis elkerülhető lehetne, hogy több száz kilométerről szállítsák a termékeket az üzletekbe, amivel időt és üzemanyagot is meg lehetne takarítani. Az egész napos fesztivál során a helyi termékekből lehetett kóstolni, de volt lekvárverseny és lepkész-túra a Ligetben, valamint különböző környezetvédelmi előadásokon is részt lehetett venni a Váci Zöldfesztiválon – írja az ESTV.

„Rengeteg kézműves mutathatja meg itt a munkáit, tulajdonképpen a történelmet forgatjuk vissza, hiszen annak idején Vác főtere piactér is volt és a szervezők, ahogy elmondták, ez a céljuk is volt – nyitotta meg a rendezvényt Matkovich Ilona polgármester. – 14 év után van újra egy ilyen fesztiválunk és nagyon bízom benne, hogy a következő években is minden évben lesz.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

A Főtéren civil szervezetek és termelők, kézművesek mutatkoztak be a szép számú közönségnek. Gyerekek gyűjtötték a pecsétgyűjtő játékban a nyereményeket, közben minden állomáson kipróbálták a tudásukat. Mód volt a hagyományostól eltérő kerékpárok kipróbálására, valamint a szervezők több olyan környezetbarát programra is igyekeztek felhívni a figyelmet, amiket már évek óta elindítottak Vácon.

Sokan voltak kíváncsiak a Dunáról, az ökogazdálkodásról, a fák tiszteletéről, a környezetbarát építkezésről és a főemlősök védelméről szóló előadásokra is. De volt lehetőség lekvárkóstolásra, illetve pontozásra, továbbá aki pedig rendszeresen főzni is szokott, az be is nevezhetett a versenyre. A Zöldfesztivál tengelyét mégis a helyi termelők adták, akik a portékáikat kínálták a főtéren. A Magosfa Alapítvány közel 20 éve tevékenykedik a térségben és a területfejlesztési programjában szerepelteti többek között a helyi gazdaságok élénkítését is. (Forrás: vac.hu, ESTV, Fotó: Bagolybükk Egyesület) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments