Már közel 800 ezren szállítottak kerékpárt a vonatokon

Az ősz beköszöntével, a hűvösebb időjárást kedvelő kerékpárosoknak továbbra is ajánlott a legkedveltebb úti célok megközelítése vonattal, amihez kiemelt kedvcsináló, hogy a MÁV-START, a GYSEV és a MÁV-HÉV az Európai Mobilitási Hét teljes ideje alatt, 2022. szeptember 17. és 22. között díjmentes kerékpárszállítási lehetőséget biztosít utasai számára az erre alkalmas hazai járatain – írja a mavcsoport.hu.

Az Európai Mobilitási Hét keretében a Technológiai és Ipari Minisztérium elrendelte, hogy azokon a vasúti járatokon (MÁV-START, GYSEV, MÁV-HÉV), ahol lehet biciklit szállítani, 0 forintba kerüljön a kerékpárjegy. A díjmentes jegyek a pénztárakban, az automatákból és az online felületeken is mától (szeptember 17-től) válthatók meg, a szállítás csak azzal együtt díjmentes. A 20” feletti kerékátmérővel rendelkező kerékpárok szállítása esetén kell megvásárolni a díjmentes kerékpárjegyet. Ha a vonat kerékpárhely-foglalással vehető igénybe, a vonatra szóló kerékpár-helyjegyet továbbra is szükséges megvásárolni.

A szeptember 17-22. közötti időszakra elővételben megváltott kerékpár-jegyeket az utas kérésére kezelési költség levonása nélkül visszatérítik a MÁV-START Ügyfélszolgálatán keresztül.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

A díjmentes kerékpárjegy megváltása kötelező, így aki szeptember 17. és 21. között a kerékpárját szállítja, de nem rendelkezik díjmentes kerékpárjeggyel, menetjegy függvénye szerinti pótdíjjal (ha van menetjegye 500 Ft, ha nincs menetjegye sem, 2600 Ft) tud a fedélzeten menetjegyet venni.

800 ezren szállítottak kerékpárt vonaton

Az elmúlt évek legjobb kerékpáros eredményét érte el a vasútársaság a fejlesztéseknek köszönhetően, közel 800 ezer kerékpáros használta ki a vonatok bicikliszállító lehetőségeit úti célja megközelítéséhez.

2022 első nyolc hónapjában közel 785 ezer kerékpáros terméket vásároltak a vonattal utazó biciklisták, a jegyek 43 százalékát már online felületen, azaz a MÁV appon vagy a megújult Elvirán keresztül váltották. Ezzel az elmúlt évek legjobb eredménye született meg: 2019-ben 435 ezer, 2020-ban 491 ezer, tavaly pedig 631 ezer volt az eladott jegyek vagy bérletek száma a januártól augusztusig tartó időszakban.

Balatonnál tekerőknek hétvégente a Budapestről a Balaton déli partján Nagykanizsára közlekedő legforgalmasabb Tópart InterCity vonatokban nagykapacitású kerékpárszállító kocsi közlekedik. Az északi parti, Balatonfüreden át Tapolcára közlekedő sebesvonatokon október végéig kerékpárszállító kocsi várja a kerékpárral utazókat. A Dunakanyarban a hét minden napján Budapest és Szob között megnövelt kerékpárkapacitású KISS emeletes vonat közlekedik. A Tisza-tóhoz indulóknak ajánlott a november elsejéig hétvégente továbbra is közlekedő, a kerékpárosok számára optimalizált Tisza-tó Expressz igénybe vétele, mely Budapestről Tiszafüreden és Hortobágyon át Balmazújvárosba közlekedik. Miskolc és Tiszaújváros között kétóránként, kerékpárszállító szakasszal rendelkező személyvonat jár, ami ideális Tisza-menti kerékpártúrák szervezéséhez.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

A legnépszerűbbek mellett szintén kedvelt kiránduló célpont ősszel is a Börzsöny, a Velencei-tó, a Bakony és a Bükk, de ezek mellett számos térség meglátogatását is ajánlja a vasúttársaság. Ilyen az Alsó-Tisza-vidék, a Dráva mente, a Fertő, a Zemplén, a Gemenci-erdő és Szekszárdi-dombság, a Körös mente, a Mátra, a Mecsek, a Mezőföld, az Őrség és a Göcsej, a Pilis, a Szigetköz, a Vértes, valamint a Zselic. A Mindezekről bővebb információk a turisztikai kerékpárszállítási lehetőségeket bemutató oldalon találhatók.

Idén számos fejlesztésnek örülhettek a kerékpárosok. Forgalomba állt hét kerékékpárszállítóvá átalakított Bdmpee (korábbi Bmx) kocsi, nagyrészt a Balaton északi partján. A Balaton déli partján közlekedő Balaton InterCity-vonatokon megduplázta, a Tópart InterCityken pedig megnégyszerezte a vasúttársaság a kerékpáros férőhelyek számát az előző évekhez képest. A Balaton, a Börzsöny és a Tisza-tó térségében is újabb regionális kerékpárszállító BDzx mellékkocsit helyezett üzembe a MÁV-START, így a helyi forgalomban is nőtt a kerékpárszállító kapacitás. Mindezek mellett idén újra lehetett kerékpárt szállítani a szlovén (Koper) és horvát (Rijeka) tengerpartra az Istria éjszakai vonattal.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Júliusban és augusztusban mintegy 650-en vettek részt a vasúttársaság által a biciklis turisták inspirálására indított kerékpáros kihíváson, aminek a résztvevői között értékes, a Decathlon sportáruház által felajánlott ajándékutalványt sorsoltak ki.

Az aktuális, országos kerékpáros ajánlatokról, túrajegyekről, illetve kapacitásokról a MÁV-START kerékpáros aloldalán lehet tájékozódni: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kerekparszallitas (Forrás: MÁV) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments