Megmenekülhet a Zöld Menedék Alapítvány václigeti menhelye

A lassan két éve tartó egyeztetések után, a múltheti testületi ülést megelőzően sikerült egyezségre jutni a Lasselsberger Hungária Kft. képviseletével, akik írásban tettek ígéretet arra, hogy a Zöld Menedék telephelye teljes egészében érintetlen marad. A tárgyalások során ráadásul a terület fejlesztéséről szintén megállapodtak a felek, így – amennyiben a bányatulajdonos teljesíti ígéretét – végre elkezdődhet a václigeti vízvezeték hálózat kiépítése is.

Az elmúlt hetekben még az országos sajtót is megjárta a Zöld Menedék Alapítvány václigeti menhelyének a kálváriája. A szomszédban immáron három éve kavicskitermeléssel és értékesítéssel foglalkozó osztrák központú Lasselsberger magyar leányvállalata ugyanis tovább terjeszkedne, és pont azt a területet nézte ki, amelyen az állatotthon is működik. Az alapítvány vezetője ráadásul egy utcai beszélgetés közben tudta csak meg, hogy a tervekben az ő tulajdonában álló, másfél hektáros területtel számol a kavicsbánya. A környezetvédelmi eljárás már megkezdődött, a közmeghallgatásra nem hívta meg a szervező hivatal az érintett ingatlanok tulajdonosait. Az alapítvány vezetése azonban nem szeretett volna költözni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Várják a jelentkezőket a nyári művészeti táborba

„Ha tizenöt év alatt még ezt sem tudtuk befejezni, akkor hogyan tudnék egy másikat teljesen nulláról elkezdeni 53 évesen? – nyilatkozta a Telexnek Sági Barbara, az állatvédő szervezet alapítója. – Arra még van erőm, hogy megharcoljak azért, hogy a kutyáinknak normális élete legyen az utolsó pár évükben az állatotthonban, ahhoz azonban már fáradt vagyok, hogy valahol máshol egy teljesen újat építsek fel.”

Mária udvar felé terjeszkedik a bányaművelés, amihez az önkormányzat Helyi Építési Szabályzatának (HÉSZ) a módosítása is szükséges. Bár a terület önkormányzati átminősítését a cég ugyan megkerülheti, ez azonban lassítaná az eljárást. Az önkormányzat viszont azt képviseli, hogy ha már az ott élőknek el kell viselniük a bányászattal járó terhelést, akkor lehetőleg ők profitáljanak belőle a legtöbbet. Egy hosszas tárgyalássorozatot követően pedig úgy néz ki ezt, illetve még az állatmenhely megmentését is sikerülhet elérni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Emlékhelyek napja a váci Hétkápolnánál

„Az elmúlt két évben rengeteg tárgyaláson vagyunk túl, mire most végre eljutottunk odáig, hogy a HÉSZ módosítással kapcsolatosan a testület tudott dönteni. Ez egy háromoldalú megállapodás, ami most megszülethet – mert még aláírás előtt vagyunk, de a döntés megszületett már – a Lasselsberger Hungária, a Václiget és Márialiget Civil Egyesület, illetve az önkormányzat között. A három oldal az azt jelenti, mindenkinek az az érdeke, hogy a rendezett bányaművelés mellett ez a terület fejlődjön. Ehhez a bánya 100 millió forint erejéig vízhálózat fejlesztéssel fog hozzájárulni” – fogalmazott Kiss Zsolt az ESTV híradójának. Majd az alpolgármester azt is hozzátette, hogy a Zöld Menedék Alapítvány telephelyének a megóvása is fontos szempont volt, ezért őket is bevonták az egyeztetésbe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyereket a magasba” országos flashmob különféle programokkal a Vanyek Béla Sportcentrumban

Mint a helyi politikus elmondta: „Biztosíthatok minden városlakót, hogy az alapítvány a helyén fog tudni maradni. A HÉSZ módosítás is így kezeli ezt a területet. Tehát kiemelte a bányaművelési terület alól magát az alapítvány területét.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments