Megszületett a megállapodás a 20 köbméter alatti földgáz energia beszerzéséről

Sikerült eljutni odáig, hogy egy indexszált beszerzés keretében, valamennyi érintett település számára elfogadható áron jusson hozzá Vác is a földgázhoz. Három ajánlat elutasítása után, két héttel a határidő előtt végül egy gyorsított eljárásnak köszönhetően vált megoldhatóvá, hogy a lehető legolcsóbban jussanak gáz energiához a felek.

A törvényben meghatározott gázévhez igazodva, október elsejéig kell az új földgáz energia szerződésről gondoskodni. Vácnak már hosszú évek óta a Sourcing Hungary Kft. bonyolítja az energia-közbeszerzési eljárásait, a képviselőtestület korábbi döntése értelmében pedig a cég már tavaly decemberben el is kezdte ezt a folyamatot. Azonban az európai klímastratégia megváltozása és a februárban kitörő orosz-ukrán háború miatt mind a villamos-, mind a földgáz-energiaárak jelentős növekedésnek indultak. Emiatt pedig a közbeszerzési folyamatok rendre eredménytelenül zárultak, a Sourcing alá tartozó önkormányzatok háromszor se fogadták el a 20 m3 vagy az alatti lekötéssel rendelkező felhasználási helyekre vonatkozó közbeszerzési eljárásoknak az eredményét. Így most egy gyorsított eljárás keretében, még a határidő lejárta előtt futottak neki újra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

„Öröm az ürömben, hogy a világpolitikai változások miatt jelentős áresés történt. Napról-napra 20%-ot esik a földgáz energia tőzsdei ára és így gyakorlatilag az előző eljárásnak az eredményét – ami köbméterenként egy nagyon magas összeg, 1640 forint körül volt – most jelentősen tudjuk csökkenteni. Tehát jó döntés volt az önkormányzatok részéről, hogy az utolsó pillanatig kivártak és így a földgáz-energiaárakat lehet csökkenteni” – ezt Petroczy-Balogh Luca monda a múltheti képviselő-testületi ülésen a Sourcing Hungary Kft. képviseletében.

Érdemes tudni az ügy kapcsán, hogy Vác a Sourcing-on keresztül egy csoportos beszerzés keretében jut hozzá a földgázhoz. Ez pedig azt jelenti, hogy minden érintett önkormányzatnak el kell fogadnia azt az árajánlatot, amit a cég megajánl. Azonban több település is jelezte, hogy nem tudják elfogadni az eredetihez képest először 21-szeresére, majd 16-szorosára emelkedett árajánlatot. Többen is a kivárás mellett döntöttek, a kockázat felvállalása pedig meghozta a gyümölcsét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

„Óriási a felelősség. Ezért volt az, hogy gyorsan kellett összehívnunk rendkívüli testületi ülést, hiszen, ha nem tettük volna, akkor nem lett volna testületi döntés arról, hogy hogyan tovább – mondta Matkovich Ilona polgármester. – Több polgármestertársammal folyamatosan egyeztettünk, innen is köszönet mindenkinek, kormánypártiaknak és nem kormánypártiaknak egyaránt. Folyamatosan csak pozitív és segítőszándékú egyeztetés történt a városok között. Most ebben a pillanatban úgy látom, hogy a lehető legjobb döntést hoztuk meg” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments