Ne dőljünk be az online csalóknak!

Sajnos egyre gyakrabban ütik fel a fejüket különféle csalási módszerek az interneten, melyek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők – olvasható a Rackhost.hu közleményében.

Hamis nyereményjáték

Amennyiben van Instagram profilunk, biztosan találkoztunk már az általunk követett márkák, influencerek oldalán olyan bejegyzésekkel, ahol arra hívják fel a figyelmet, hogy a sajátjukhoz nagyon hasonló profil hamis nyereményjátékot hirdet, és ne dőljünk be neki. Ez a jelenség mostanában szinte mindennapos. Mindenekelőtt figyeljünk arra, hogy a követett profil hivatalos oldalán járunk-e! Mindezt gyorsan ellenőrizhetjük a korábbi bejegyzések és a követőszám alapján, ugyanis a csaló profilok általában újonnan jönnek létre, kevés követővel rendelkeznek és maximum 1-2 – másolt – poszttal, mely az eredeti oldalon is megosztott nyereményjáték. A csalás úgy érhető tetten, ha egy ilyen profiltól üzenetet kapunk azzal a tartalommal, hogy nyertünk és adjuk meg személyes adatainkat, köztük a bankkártyánkét is. Amennyiben jobban belegondolunk, egy nyeremény kézbesítéséhez maximum a lakcímünkre és nevünkre, vagy telefonszámunkra lehet szükség, a banki adatainkra semmiképp. Így ilyen esetben egyből fogjunk gyanút és soha ne adjunk meg üzenetben, emailben bankkártya adatokat senkinek!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Továbbá arra is figyeljünk, hogy ne járuljunk hozzá a csalás terjedéséhez azzal, hogy meg is osztjuk a nyereményjátékot! Legyünk körültekintőek!

Hatalmas örökség

Az is számtalanszor felüti a fejét az interneten, hogy emailben rosszul magyarra fordított üzeneteket kapunk idős hölgyektől, rokkant veteránoktól stb. Általában valamilyen cselhez folyamodva igyekeznek pénzt kicsalni tőlünk egy ennél jóval nagyobb későbbi jutalom reményében, melyet természetesen soha senki nem kap meg. Ezt a csalás típust elég egyszerű tetten érni, de figyelmesnek kell lenni, nem szabad bedőlnünk a hatalmas összegű ajándékoknak. Egyrészt a helytelen magyarral írt üzenet egy idegentől már kétségekre ad okot, nem beszélve arról, ha valamilyen oknál fogva utalást kér tőlünk, vagy a bankkártya adatainkat. SOHA ne adjunk ki ilyen információt senkinek! Még a bankok sem kérhetnek tőlünk ilyet emailben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Túlbuzgó vevők

Mostanában az adásvételi portálokon, csoportokban is találkozni csalásokkal. Természetesen a megbízhatatlan partnerek eddig is jelen voltak, de ez a módszer meglehetősen újkeletű. A csalók érdeklődnek az általunk meghirdetett termékek iránt, majd kedvességből igyekeznek levenni a vállunkról a terhet és megrendelik helyettünk a futárt, aki majd felveszi nálunk az árut. Egy hivatkozást is küldenek, melyre kattintva a futárszolgálathoz nagyon hasonló weboldalra érkezünk és az űrlapon az adatainkon túl – mint cím, telefonszám, email cím – még a bankkártya információkat is meg kell adni. Ne dőljünk be ennek a csalási formának, intézzük mi a futár megrendelését a hivatalos weboldalukon!

Az interneten számos helyen találkozhatunk átverési kísérletekkel, de egy kis odafigyeléssel felismerhető és elkerülhető, hogy csalás áldozatai legyünk! Internetezzünk körültekintően! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments