Pályázati lehetőségek civil szervezeteknek: tájékoztatót tartottak Vácon

Vác is állomása volt pénteken a Pest Megyei Civil Információs Központ által szervezett tájékoztató eseménynek, amelyen a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati lehetőségeiről hallhattak előadást az érdekelt szervezetek képviselői.

11 milliárd forint áll rendelkezésre 2023-ban a civil szervezetek támogatására – tájékoztatta szeptember 23-án délután a váci Piarista Kilátó Központban az újságírókat dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultációért Főosztályának vezetője és Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal főispánja.

A tájékoztató programot megelőző sajtótájékoztatón dr. Kecskés Péter a Nemzeti Együttműködési Alap (NAE) pályázati lehetőségeiről beszélt. Elmondta, hogy október 3-án 10 órakor megnyílnak azok a lehetőségek, amelyek civil szervezetek, egyesületek és az alapítványok részére nyújtanak támogatást. Az elnyert összeget működésre, szakmai programok, rendezvények tartására lehet felhasználni. A főosztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy sok olyan központi program, workshop, képzés, kiadvány van, ami a civil szervezetek körében érdeklődésre tarthat számot. Megtudtuk: tavaly óta egy olyan lehetőség is rendelkezésre áll, hogy aki az úgynevezett összevont pályázaton nem kerül a nyertesek közé, ő is nyertesnek érezheti magát, amennyiben formailag érvényes pályázatot nyújtott be. Ebben az esetben van egy minimális összeg, 150 000 forint. Aki most a Nemzeti Együttműködési Alapon civilként indul, nem fog nulla forinttal távozni a kasszától, vagy az egyszerűsített támogatáson meg fogja kapni jogosultsági alapon a 350 000 forintot, vagy pedig az összevont támogatás révén a 150 000 forint minimumot, vagy 1 millióval magasabb összeget, természetesen ahogy a kollégium ezt megítéli számára – tudtuk meg dr. Kecskés Pétertől.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

A részletekről újságírói kérdésre válaszolva dr. Kecskés Péter elmondta: 5 kollégium van, ezek tevékenységcsoportok szerint állnak fel, az összes civil szervezet érintett lehet a pályázatban. Nincsen preferált tevékenységcsoport, bármilyen területen működik a civil szervezet, megtalálja a neki való kollégiumi lehetőséget és lehetősége van mind működésre, mind pedig szakmai programra, rendezvényre benyújtani a pályázatát. Kiemelte, hogy a civilek részére rendelkezésre álló keretösszeg 2022-ben 10,8 milliárd forint, 2023-ban pedig több, mint 11 milliárd forint.

Tarnai Richárd fontosnak tartotta elmondani, hogy a civil szervezetek, egyesületek értéket teremtenek. Mint mondta: a kormányzat a meglévő kezdeményezéseket segíti, de nem szól bele, hogy és milyen módon végzik ezek a civil szervezetek a tevékenységüket. Egy határ van, a jogszabályi határ, a jogszabályokat mindenkinek be kell tartani, például ezért nem is lehet civil szervezetnek, egyesületnek politikai tevékenységet végezni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

„A kormányzat a következő években – melyek elég nehéznek ígérkeznek azon szankciók miatt, amelyeket az unió jóvoltából kénytelenek vagyunk elszenvedni -, fontosnak tartja, hogy akár a kicsinek tűnő, akár csak pár embert megmozgató, de fontos civil kezdeményezések meg tudjanak valósulni” – mondta Tarnai Richárd. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments