Új korszak köszönt be a váci futballéletben? – Interjú a Vác VLSE új elnökével

Talán nem túlzó azt állítani, hogy Pető Tibor lemondását követően új időszámítás kezdődik a Vác Város Labdarúgó Sport Egyesület háza táján. Az utódja, dr. Ónodi-Szabó Ádám ambiciózus célokat tűzött ki maga elé bemutatkozásában és tiszta lappal kezdheti meg munkásságát a város és a szurkolók szemében egyaránt. Ráadásul látva a sok kérdőjelet személyével kapcsolatban, most a felmerülő kérdéseket is meg szeretné válaszolni.

Szeptember 7-én váratlanul, vélhetően még a szimpatizánsok körében jelenlévő ellenlábasait is meglepve, lemondott a Vác Város Labdarúgó Sport Egyesület elnöki tisztségéről Pető Tibor. A korábbi alpolgármester 9 évig töltötte be ezt a pozíciót, regnálása alatt pedig számos változás történt az eredendően és elsősorban a város utánpótláskorú labdarúgóival foglalkozó egyesület háza táján.

Azonban elmondható, hogy a változások nem hozták magukkal a szurkolók körében már régóta áhított eredményességet se az ifi, se a felnőtt csapat esetében. Ráadásul ezt a korszakot végig kísérte a városi, illetve a TAO-s forrásokból nem, vagy csak részben megvalósuló fejlesztések körüli zűr is. Így Pető Tibor leváltása már egy ideje kifejezett kérése volt a szurkolóknak, aminek többek között még a csapat mérkőzésein is nem egyszer hangot adtak, illetve molinókkal jeleztek. Tehát bár meglepte őket a váltás, nagy részük vélhetően örömmel fogadta egyesületük új elnökét, dr. Ónodi-Szabó Ádámot. Elégedettségük azonban nem volt teljesen felhőtlen, hiszen sokuk számára ismeretlen volt az új vezető személye és nem tudják mégis mire számítsanak tőle. Ezt szerette volna orvosolni a csapat vezetése azzal, hogy többek között a Váci Naplónak is lehetőséget adtak arra, hogy kérdések tegyenek fel az új elnöknek írásban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

Milyen váci magánéletbeli és sportszakmai kötődésekkel rendelkezik?

„Magánéletbeli kötődéseim vannak: Néhai nagyszüleim éltek Vácon; immáron nyugdíjas nagynéném a siketek iskolájában tanított, nagybátyám pedig a közeli Sződligeten vezette a patikát.”

Egy korábban a harcművészetek területén jeleskedő sportember hogyan került kapcsolatba a Vác Város Labdarúgó Sport Egyesülettel?

Egy munkatársamon keresztül, aki korábban Vácott focizott, és együtt dolgoztunk egy privát vagyonkezeléssel is foglalkozó csapatban.”

Hogyan került abba a helyzetbe, hogy megbízzák az egyesület vezetésével? Mi vezérelte abban, hogy elvállalja ezt a pozíciót?

„Szeretem a kihívásokat, ez a mentalitásom. A csapatban pedig respektálják jogász-közgazdász végzettségem, szakmai tapasztalataimat és habitusomat, amik szükségesek ennek a vezetői feladatnak az ellátásához.”

Értesüléseink szerint az ön kinevezését megelőzően egy felmérés is készült a váci futball jelenlegi állapotáról. Milyen eredmények születtek a felmérés során? Melyek a legnagyobb problémák, mik a legfőbb pozitívumok?

„A legnagyobb problémák egyértelműen a VVLSE anyagi helyzetével kapcsolatosak. A legfőbb pozitívumok: a klub 123 éves múltjából fakadó patinája, történelme, benne, hogy a harmadik vidéki bajnok volt a csapat, továbbá, hogy központi szerepet tölt be a környék sportéletében, a szurkolók, szimpatizánsok gondolkodásában.”

Ön milyen változtatásokat hajtana végre először az egyesület körül?

Először belülről és kívülről teljeskörűen fel kell tárni az egyesület pontos helyzetét, s ennek függvényében lehet tervezni pontosan a jövőt illetően, a változásokat is beleértve, végrehajtva.

Ónodi-Szabó Ádámot már fogadta Matkovich Ilona polgármester is

Valós-e az az értesülésünk, hogy a közelmúltban a VVLSE több tízmilliós tagi kölcsönt nyújtott a Vác FC Kft-nek? Ha ez így volt, lát-e reményt, hogy az összeg a becsődölt gazdasági társaságtól a gyerekek utánpótlásnevelő klubjához kerül vissza?

A VVLSE 100 %-ban tulajdonosa a Vác FC Kft-nek. Jelenleg zajlik a pénzügyi átvilágítás is, szeretném meghallgatni a döntéshozók, végrehajtók állásfoglalásait ebben az összetett kérdésben is a releváns információkhoz jutás végett.

Mennyire ismeri a meg nem valósult fociakadémia és stadionfelújítás kapcsán kialakult kapcsolatot az önkormányzattal, hogyan látja a két projektre több mint negyedmilliárdos városi TAO-önrész visszafizetésének lehetőségét?

Ennek kapcsán folyamatban van egy bírósági eljárás, aminek a minél előbb történő lezárására törekszünk.

Bemutatkozásában az egyik legfőbb céljának a klub újbóli felvirágoztatását jelölte meg. Továbbá azt írta, hogy 3-5 év múlva ismét az NB II élbolyában szeretné látni a csapatot. Hogyan szeretnék orvosolni az egyesület rossz anyagi helyzetét, ami miatt idén a harmadosztályban sem tudtak elindulni?

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

„Először fel kell tárni a konkrét okokat, az okozat kezelése, a gyógyítás csak azt követően indulhat.”

Ön úgy fogalmazott, hogy az új befektetések és szponzorok elengedhetetlenek. Ez ügyben vannak már konkrét elképzelések, illetve tervek, amikről be tudnának számolni?

„Tervek és előzetes megállapodások vannak, de sem befektetés, sem pedig szponzor nem fog érkezni az egyesülethez addig, amíg a teljes körű tényfeltárás meg nem történt.”

Amennyiben a csapat valóban másodosztályú lesz, hol rendezheti a jelenleg az NB III-ra sem alkalmas váci stadion helyett a bajnoki mérkőzéseit?

„Egy megfelelő pálya megléte valóban elengedhetetlen; különböző lehetőségeket vizsgálunk jelenleg is, de sok munka van addig is előttünk, amihez kitartás és türelem kell, mind a vezetés, a játékosok, mind az egyesületet eddig is támogató szimpatizánsok részéről.”

Mint ahogy a cikk elején is említést tettünk róla, Pető Tibor viszonylag sokáig, 9 évig töltötte be az elnöki tisztséget és ez alatt az időszak alatt sok változás történt az egyesület életében. Azonban az elnök lemondását követően nem sok részletet hoztak nyilvánosságra a döntés hátterét illetően. Így természetesen ezzel kapcsolatban is küldtünk kérdéseket. Az új vezető pedig bár kimondottan szűkszavú volt elődjével kapcsolatban, azt megtudtuk, hogy Pető Tibor nem fűzött indoklást a lemondásához és a vezetőség sem értékelte a munkáját az egyesületben. Viszont megerősítette azon értesülésünket, miszerint a VVLSE korábbi elnöke továbbra is az elnökség tagja és a klubnál jelenleg titkári feladatokat lát el, de már bejelentette jövőbeni távozási szándékát. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments