Vác helyett a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátusa kaphatja meg a görög templomot

Már a második kiállítótérrel rendelkező váci ingatlant szeretné a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő másnak a tulajdonába adni. A Káptalan utca 16. szám alatti épületet nemrég tulajdonba kapta egy zebegényi alapítvány. Most pedig a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátus kereste meg az önkormányzatot, hogy járuljon hozzá a görög templom egyházuk tulajdonába adásához – írja a vac.hu.

Matkovich Ilona polgármester az ügy kapcsán egyeztetést kezdeményezett a helyi pártok és civil szervezetek képviselőivel, hogy támogassák azt, hogy ezek az ingatlanok a város használatban maradjanak. A megbeszélésen képviseltette magát a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, a SZAVAD Egyesület, a Váci Múzeum Egyesület. Nem fogadta el a meghívást a Fidesz és a KDNP helyi szervezete, de részt vett a megbeszélésen a váci KDNP örökös elnöke, dr. Áfra Tamás.

A városvezető a megbeszélés végén arról beszélt a helyi sajtónak, hogy levélben kereste meg őt az egyik ortodox felekezet, hogy szeretnék tulajdonba venni a görög templomot. A Káptalan utcai ingatlant pedig október 7-én kapná tulajdonba a zebegényi egyesület.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  44 napirendet tárgyal szerdán a képviselő-testület

„A Káptalan utca 16-os épület és a görög templom épületének a problémái miatt hívtam össze a pártok és szervezetek városi elnökeit. Azért tartottam fontosnak a velük való találkozást, mert mind a két épületnél már évek óta zajlik egyeztetés arról, hogy a város tulajdonba kapja ezeket a múzeumi telephelyeket. Ezt két évvel ezelőtt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ajánlotta fel az önkormányzatnak. Ezzel szemben most elég gyorsan történt egy váltás. Azért hívtam össze most ezt a megbeszélést, mert szeretném, hogyha a parlament foglalkozna ezzel a két témával, hiszen innentől kezdve Vác város lakói elesnek a lehetőségtől, hogy ezt a két épületet szabadon használják” – mondta.

A megbeszélésen részt vevő dr. Áfra Tamás is egyetértett azzal, hogy a város tulajdonába kerüljön a két ingatlan.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  44 napirendet tárgyal szerdán a képviselő-testület

„Én természetesen a város mellett döntök, mert ha a városnál marad, akkor ugyanaz maradhat a funkció, mint eddig” – mondta a helyi KDNP korábbi elnöke. Szerdán Rétvári Bence országgyűlési képviselőt fogadja Matkovich Ilona, ahol többek között a két ingatlanról is egyeztetnek majd. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments