Váci Ősz 2022: bemutatták az idei programkínálatot

Idén is meghirdették a Váci Ősz programsorozatot. Kedd délelőtt Matkovich Ilona polgármester és a város több kulturális intézményének a vezetője egy sajtótájékoztató keretei között ismertették, hogy mire számíthatnak azok, akik még ezekben a nehéz időkben is szívesen költenének a kulturálódásra és részt vennének a tavalyihoz hasonlóan színes programlehetőségeken.

„Nagyon fontos számunkra, hogy gazdag kulturális életet tudjunk biztosítani a váciaknak és az idelátogatóknak. Immár második éve jelenik meg évszakonként a város kulturális programjait bemutató füzet. Nagyon gazdag őszi programokat kínálunk ismét, a fő helyszínei az előadásoknak pedig a Madách Imre Művelődési Központ és a Váci Dunakanyar Színház lesz – kezdte meg a sajtótájékoztatót Matkovich Ilona. – Továbbá nagy örömmel jelentem be, hogy a Váci Egyházmegye is időszakonként megnyitja a püspöki palota kapuit a látogatók előtt, ez szintén egy újabb színfoltja a város kulturális életének. Ezen kívül szeptemberben lesz a Mária-napi búcsú, és ismét bekapcsolódunk a Nemzetközi Ars Sacra Fesztiválba.”

A városvezető tehát egy kis ízelítőt adott abból, ami ránk vár az elkövetkező hónapokban. Megemlítette, hogy színielőadásokkal, koncertekkel és gyerekprogramokkal is készülnek. Emellett időszaki kiállítások is lesznek, például a Pannónia Házban ismét megrendezik a nagy sikert arató karikatúra napot. De a további részleteket a tájékoztatón résztvevő intézményvezetők osztották meg a sajtó képviselőivel.

„A Tragor Ignác Múzeum programjait könnyű lesz megjegyezni, hiszen kéthetente szombat délelőtt tartunk ingyenes programot. Például szeptember 17-én a Kulturális Örökség Napjai keretén belül egy nagyon különleges sétára várjuk az érdeklődőket. Tíz órától a Memento Mori kiállítás előtt lehet gyülekezni, onnan indul a séta. Mivel a hazai műemlékvédelem idén 150 éves, ez a séta is a műemlékvédelem és Vác kapcsolatát járja körbe egészen Tragor Ignác korától napjainkig” – emelte ki elsőként a programjaik sorából Forró Katalin, a múzeum vezetője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

De ezen felül ő is megemlítette az Ars Sacra Fesztivált, ahol a középkori Vác szakralitásáról fognak tartani egy előadást, illetve további sétákat is fognak szervezni. Ilyen lesz például október 8-án a „Varga sétatértől az Erzsébetligetig”. Most egyik hely sem ismert így, de ezen a néven hirdetik meg és a kőkaputól lemennek egészen a Ligetig, és azokra a kérdésekre keresik választ, hogy 100-120 évvel ezelőtt hogyan gondolkodtak a váciak a környezetvédelemről, a zöld területek növekedéséről. És végül, október 22-én, szombaton a Banda Marci a hegedűjét csudafából faragták címmel lesz zenés sétájuk, az egykori váci hegedűművész, zenész, zenekarvezető születésének 175. évfordulója alkalmával.

„A mi színházunk szempontjából azért is érdekes ez a 2022-es ősz, mert ugye 10 éves múltra tekinthet vissza az intézmény – emlékeztetett Varga Katalin, a Dunakanyar Színház igazgatója. – Minden színházi évadnak van egy mottója, és mi ennek tavaly „A bátorság évada” nevet választottuk. És az események előrehaladtával úgy tűnik, hogy ez nem volt rossz választás. Ez jelenti azt is, hogy bátornak kell lennünk ahhoz, hogy újra és újra optimistán belevágjunk egy újabb évadba és hinni abban, hogy a dolgok működni fognak. A másik szempont pedig az volt, hogy olyan előadásokat is hívunk, amik nem csak a szórakoztatásról vagy egy kellemes estéről szólnak, hanem komoly és fontos témákat feszegetnek. Tehát lesz színházi krimi is, lesz lélektani, drámai előadás is.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

Mint az intézményvezető hozzátette, az elmúlt időszak azt mutatta számukra, hogy ezt megléphetik, illetve vehetik ehhez is a bátorságot. Így olyan előadások érkeznek, amik nemrég kerültek bemutatásra, tehát egészen frissek. Emellett kifejezetten gondoltak a pedagógusokra, a diákokra és a közszolgálatban dolgozókra. Tehát töredékáron lehet azokat az előadásokat megnézni, itt helyben, kényelmesen, amiért adott esetben Pestre utaznának.

„Mi is optimistán tekintünk az őszi programok elé, és nagy erőkkel készülünk mi is arra, hogy nagyon sok embert fogadhassunk a Művelődési Központban. A nyár folyamán állítottuk össze azt a színes programot, amire ellátogathat ismét a Váci és Vác környéki közönség hozzánk. A rendezvénysorozat hagyományosan az október, november hónapot öleli fel, de már két programmal készülünk szeptember végén is. Vendégünk lesz Aranyosi Péter, valamint az Idősek Világnapjára emlékezünk október elseje előtti nap, szeptember 30-án, ahol a régi Táncdalfesztiválok világát idézzük meg, sztárvendég pedig Schwartz Dávid lesz” – tájékoztatott a teljesség igénye nélkül Laczi Sarolta, a Madách Imre Művelődési Központ igazgatója.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

Végül Michalik Judit, a Sajdik-gyűjtemény vezetője mutatta be a maguk programjait. Elsőként emelte ki a tavalyi nagy siker után idén újra megrendezésre kerülő Karikatúra Napot. Mint elmondta, tavaly egy szakmai jellegű nap volt, azt feszegették, hogy mi is ez a műfaj, mit érdemes tudni róla, hol tart ma. Idén egy sokkal könnyedebb, lazább, befogadhatóbb programsorozattal készülnek. De szót ejtett Szép Bencéről és az ő világ legügyetlenebb, de legviccesebb művésze műsoráról, valamint Tóth Antal Tónioról és Takács Krisztiánról, az ország kiváló portré karikaturistáiról is, akik szintén ellátogatnak hozzájuk.

„Várjuk az osztályokat rendhagyó irodalom, helytörténet vagy rajzórára, amit most már vizuális kommunikációnak hívnak. Nagyon örülünk annak, hogy két váci középiskola már érettségi tételnek is választotta Sajdik Ferencet, úgyhogy számos osztály érkezik hozzánk, akik mélyebben ismerkednek az ő művészetével, és rajta keresztül hasznos ismereteket szerezhetnek helytörténetből is, rajzfilm készítésből is. Erre is várunk még akár több iskolát, akik bekapcsolódnának egy ilyen programba” – tette hozzá. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments