Vitába száll a váci Mi Hazánk Mozgalom az önkormányzat döntéseivel

A múltheti testületi ülésen számos, a váciak mindennapjait is befolyásoló kérdés ügyében szavaztak a város képviselői. Így természetesen több kritikus pont is volt, ahol az ellenzék mandátummal rendelkező politikusai felemelték a szavukat és kifejezték nemtetszésüket. Azonban a helyi Mi Hazánk Mozgalomnak képviselő híján erre nem volt lehetősége, pedig mint kiderült, több pontban is vitatkoztak volna a városvezetők döntéseivel. A párt helyi szervezetének az elnöke, Csereklye Krisztina ezért kedden egy sajtótájékoztató keretei között szerette volna ismertetni az ő közösségének is az álláspontját.

Az első ilyen pont a városvezetés azon döntését bírálja, ami szerint most már vasárnap is fizetőssé teszik a parkolási zónákat. Csereklye Krisztina szerint az, hogy a vasárnapi pihenőnapon is fizetni kelljen a parkolásért nemcsak Magyarországon, de külföldön sem bevett szokás. De elsősorban ezt mégis azért teszik szóvá, mert nagyon sok ember van a belvárosban, aki templomba jár és véleménye szerint ezzel őket sújtják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

„Én nagyon szeretném azt elérni, hogy ezt még egyszer gondolja át a városvezetés, és tegyenek kivételeket azokkal az emberekkel, akik templomba mennek, illetve olyan idősebbekkel, akiknek indokolt a gépkocsivezetés. Természetesen elfogadjuk azt, hogy a nyári időszakban a turistákra kivethető ez a költségvonzat, de nagyon szeretnénk elérni azt, hogy ne vonatkozzon ez a váciakra és ne sújtsa őket még több adósságba ezzel a helyi városvezetés” – fogalmazott. Majd ezzel szoros összefüggésben hozzátette, hogy mivel a parkolási gondok, illetve az új fizetőzónák miatt több költség hárul a lakosokra, ezért több figyelmet fordíthatnának a biciklisekre. Figyelemfelkeltő táblákat, illetve jelzéseket szeretnének a biztonságosabb közlekedés érdekében, továbbá szerintük több biciklitárolót és fedett tárolót kellene kihelyezni.

Végül a harmadik pont, amiben felszólalt az a polgárőrségnek a kérdésköre volt. Ők úgy gondolják Vácon nincs számottevő polgárőrség, illetve akik vannak, azoknak a munkáját se tudja a város felmutatni kellő hatóerővel. Pedig a Mi Hazánk Mozgalom szerint nagyon is szükséges lenne egy ilyen szervezet, akiket megfelelő módon támogatni is kellene.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

„A polgárőrség mindig egy előretolt bázisa a rendőrségnek. Ők nagyon jól részt tudnának venni például a drogproblémás ügyekben is, amelyek a belvárosban egyre többször jelen vannak – mondta Csereklye Krisztina. – Én úgy érzem, hogy napi szinten ők is részt tudnának venni a járőrözésben, és ha már súlyosabb eset van, akkor azonnal ők tudnák értesíteni a rendőrséget is.”

A város részéről Inotay Gergely alpolgármester reagált a parkolást érintő kérdésre. Arról beszélt, nagy öröm számukra, hogy fellendült a turizmus Vácon.

„Ennek a folyománya volt a vasárnapra bevezetett első díjzónás parkolás is, amely azonban szeptember 30-ig tart majd és egészen május 1-ig a parkolás a régi szokások szerint díjmentes lesz a város területén szombaton déltől hétfő reggel nyolcig.”

Inotay Gergely szerint a parkolási díj vasárnap három templomot érint, de a Konstantin tér, illetve a Duna-part ebben az időszakban ingyenes. Kiemelte azt is, hogy az önkormányzat parkolási rendelete lehetőséget ad arra, hogy a városi és az állami intézményeknek határozott számban adjon kedvezményes parkolóbérletet. Bár egyházi intézmények nem szerepelnek ebben, már többet is kiállítottak ilyen fenntartású iskoláknak, plébániáknak is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments