A gyermekek előtt is nagyobbra nyílik a színház kapuja

Friss tervekkel kezdi a 2022/2023-as évadját kedvelt színházunk, a Dunakanyar. Úgy tudom a színház vezetősége szeretné, ha a felnőtteknek szóló remek előadások mellett színvonalas gyermek- és ifjúsági színházi előadások gazdagítanák a repertoárt.

Ennek kapcsán beszélgetünk a Dunakanyar Színház igazgatójával, dr. Varga Katalinnal, és a Holdvilág Kamaraszínház művészeti vezetőjével, Koltai Judittal.

Hogy is kezdődött?

V. K.: „A színház megújulása során is szerettünk volna már külön figyelmet szentelni az egészen kicsiknek, de sajnos a világjárvány miatti lezárások mindeddig nem tették lehetővé, hogy hosszabb távra tervezve folyamatos gyermekműsor kínálatunk legyen. Viszont most elérkezett az idő, az Égiek pedig hozzánk irányítottak egy különleges és nagyon kedves – nem mellesleg kiváló szakmai múlttal és kvalitással rendelkező csapatot is – így a Holdvilág Kamaraszínházzal közösen ezt a tervünket is valóra válthatjuk!”

K. J.: „Talán nem baj, ha picit messzebbről indulok. A 28. évadját kezdő független színházunk megalakulásakor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy többféle műfajban többféle korosztályt szólít meg bízva abban, hogy a gyerekeknek szóló előadásaival megszeretteti a színházat, a „színházba járást”… Ma már elmondható, hogy – úgy tűnik – tervünket siker koronázza, hiszen a Holdvilág Kamaraszínház leginkább a fiatalabb korosztály körében ismert és kedvelt. Mindazonáltal repertoárunkban több zenés mesejáték és bábos – élőszereplős játék mellett fellelhető drámai abszurd, groteszk komédia és versszínházi performance, de még musical is.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

Milyen előadásokat hoznak hozzánk? És miért pont ezekre esett a választás?

K. J.: „Az év hátralévő részét már leegyeztettük. Minden hónapban más és más előadást hozunk Vácra. Október 20-án a BODZA TITKOS MESÉI című zenés – táncos bábjátékot láthatják a nézők, amit koprodukciós partnerünk, a Batyu Színház nálunk mutatott be az elmúlt évben, Kontha Nelli rendezésében. Az interaktív játékot nagyon szerették az óvodások és óvónénik is, s boldogan vettek részt a játékban a sulisok a tanító nénijükkel. A hősnő, Bodza sorra találkozik olyan ismeretlen és izgalmas lényekkel, akik megtanítják őt elfogadni a barátai gyengeségeit és felfedezni, elismerni őket. November 28-án a TÖK MAGDA KALANDJAI – A CSODASZÉRUM zenés mesejátékot hozzuk el a Dunakanyar Színházba. A darab Gáti István tündéri verseskötete alapján született, azt olvasva kértem őt meg, hogy írjon nekünk ebből egy jó kis verses mesejátékot. Először meglepődött, de boldogan vállalta, így megszületett a zenés mese, „recept nélkül”. A szöveget Barvich Iván magyar népzene-feldolgozásokkal gazdagította, én pedig örömmel rendeztem meg. A mű közvetlenül a Covid – járvány idején született, nem csoda, hogy kapcsolódik is hozzá. Azt szerettük volna megmutatni kicsiknek és nagyoknak, hogy a baj leküzdhető, a betegség legyőzhető. Ugyanis Tök Magda és családja arra vállalkozik, hogy megszerzi a csodaszérumot, ami eltünteti majd a veszélyes kórt, s ezzel megmenti Tökországot, s annak egész népét, hiába áskálódik a gonosz és hisztis Lisztharmat…

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

December hónap az ünnepé. Ennek jegyében Vácra is megérkezik a Télapó! Pontosabban a TÉLAPÓ GYERE MÁR! című zenés mesejáték, egészen pontosan december 5-én. Nagy az izgalom, mert Rudolf, a rénszarvas leszakadt a szánról és eltévedt a téli erdőben. Közben Krampuszi és Krampusza sürgölődnek az ajándékcsomagok összeállításánál, de semmi sem úgy alakul, ahogy kellene… Előkerül Rudolf, de hol van Télapó? Talán a gyerekek segítenek megtalálni… Ezt az előadást nagy sikerrel játsszuk évek óta Pintér Gábor rendezésében.”

Elég sok gyermekeknek játszó társulat járja az országot. Miért pont a Holdvilág Kamaraszínházra esett a választás? – fordulok az igazgató asszonyhoz.

V. K.: „Mondhatnánk, hogy a véletlen, vagy a szerencse közbeszólt, de inkább úgy érezzük, hogy a Gondviselés. Volt, aki segített egymásra találnunk, de a Holdvilág szakmailag és emberileg is hordozza mindazokat az értékeket, amelyre rá merjük bízni magunkat és a legfiatalabb közönségünket is. Ahogy róluk írták: „sokan szeretik a Holdvilágot azért, mert a gyerekelőadásaikban nincs „leereszkedés”, nincs gügyögés. Szórakoztató előadásaikkal is komolyan veszik a nézőt, legyen az bármilyen korú.” Nem utolsó sorban Koltai Judit önmaga is garancia; de hamar kiderült, hogy szándékok, tervek, hozzáállás és hozzáadott lelki-emberi értékek terén nagyon hasonlóan gondolkozunk, így belevágtunk.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Azt már tudjuk, mit terveznek 2022-re, de hogyan tovább 2023-ban?

K. J.: „Januárban a Cinóber című darab ősbemutatóját tervezzük bemutatni a fiatalság számára, de sok zenés mese- és bábos játék van még a tarsolyunkban a kisebbeknek. Örömmel jön RÉMUSZ BÁCSI és a LÁNY A SÁRKÁNYHAJÓBAN a „bábos szekció” képviseletében, és szívesen hozunk további mesejátékokat, pédául a MÁTYÁS KIRÁLY ÉS A CINKOTAI KÁNTOR-t, az ÓZ! VARÁZSLÓ-t, a SEGÍTSÉG, EMBER!-t, vagy épp’ az ÁGACSKÁ-t… Ha pedig valami nagyon tetszett, akár szívesen elhozzuk újra.”

V. K.: „Lelkesen és izgalommal készülődünk mi is. A város és a térség óvodáiban és a kisiskolások között már egyre nagyobb az érdeklődés, így bizakodva tekintünk a közös munka elé.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments