Az 1956-os eseményeknek állít emléket Kolodko Mihály új szobra

Budapesten, a Városliget szélén, az új Néprajzi Múzeum mellett jelent meg a váci kötődésű Kolodko Mihály legújabb alkotása. A szobrászművész ezúttal az október 23-i ünnepnap alkalmából, az 1956-os eseményekről emlékezett meg egy miniszoborral, ami ismét több jelentéssel is rendelkezik.

A fővárosban egy pár gördeszkázó csizmát ábrázoló szobrocskát helyezett el, amikből egy-egy csont áll ki. A művész ezzel az ’56-os forradalom idején ledöntött Sztálin-szoborra utal, amiből akkor nem maradt más, csak két csizma. Az Ötvenhatosok terén, a korábbi Felvonulási téren tartották ugyanis a legnagyobb kommunista tömegrendezvényeket és itt állt korábban egy hatalmas emlékmű is a szovjet diktátorról, aminek a forradalmárok egy lángvágóval vágták el a csizmájának szárát, mert ott volt a legvékonyabb.

A pár éven keresztül Sztálin térnek is nevezett Ötvenhatosok tere mellett húzódik most a hatalmas gördeszkapályára emlékeztető Néprajzi Múzeum, ami egyben magyarázza a gördeszka megjelenését a szobron. A lábbeliből kiálló csont pedig az Among Us játékból lehet ismerős, ezt a címet kapta az alkotást bemutató videó is. (Forrás: Kolodko Art Facebook, telex.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments