Dr. Bea Imre: Itthon és távol

Különleges fotókiállítás nyílt október 21-én a Művelődési Központ Kávézó Galériájában. A váci születésű Dr. Bea Imre fotóiból került fel egy válogatás a paravánokra. Fogszakorvos a foglalkozása, emellett az utazás és a fotózás a szenvedélye. Utóbbival már gyermekkorától foglalkozik. Koltai-Dietrich Gábor művelődésszervező köszöntötte a megjelenteket, ismertette a megnyitó programját. Bogányi Bernadett fuvolamuzsikáját (egy Mozart mű dallamait élvezhette a közönség) meghallgatva Zahora Mária, a kiállítás kurátora vette át a szót. 

Évtizedek óta láthatóak önálló kiállításai, tudtuk meg az alkotóról. Volt olyan év, a 2002-es, amikor a Magyar Fotóművészek Szövetségének pályázatán öt kiállítási lehetőséget nyert Vác városa a Dunakanyar Fotóklubbal és ezzel Budapest és Győr után a harmadik helyet foglalta el az Országos Fotóművészetii Seregszemlén. Szükségünk van ezekre a megmérettetésekre, fogalmazott Zahora Mária, hiszen a digitális fotózás térhódításával, amióta bárki könnyen tud fotókat készíteni, rengeteg rossz fotó készül. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb az igény jó fotók iránt. Kiemelte a felszólaló, hogy a művészi színvonalú fotózás, a kortárs képzőművészet nagyon jelentős ága. Ezt a fajta igényességet igyekeznek elérni több mint fél évszázada a Dunakanyar Fotóklub tagjai. Ennek egyik alkalma most Dr. Bea Imre alkotásait bemutató kiállítás. Zahora Mária megköszönte a Művelődési Központ és a fotóklub támogatását a kiállítás megvalósulásához.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

Megtudtuk, hogy az alkotót rengetegen ismerik a városban, nagy köztiszteletnek örvend. Köztudott az is, hogy a nagy empatikus készséggel rendelkező orvosok gyakran rendelkeznek művészeti tehetséggel is. Ennek egy példáját láthatjuk most a Kávézó Galériában.  Elhangzott, hogy miközben a korábban stabilnak ismert világképünk az utóbbi időkben gyökeresen megváltozott, egyre nagyobb igényünk lett az őszinte, szívet melengető pillanatokra. A nyugalom, a derű átélésére a mindennapi életünkben és a művészeti alkotásokban egyaránt fontos, vélekedett Zahora Mária.

Dr. Bea Imre jelenlegi kiállítása a derű jelenlétével ajándékoz meg bennünket. Harminchat képből álló, Itthon és távol című tárlata fotóinak témaválasztása – még a drámaibb töltésűek is – ezt az életérzést sugározzák. A fotóművész szuverén látásmódja megerősíti bennünk, hogy a fotós lelkében harmónia és béke van. Ezért az általa kiválasztott és rögzített pillanatokban is ezt örökítette meg. Táj- és természetfotóiból is ez sugárzik. Erkölcsi hozzáállásának tisztasága is megjelenik a fotókon. Az értékekre való fókuszálás. Ahogy azt a megnyitón résztvevők láthatták, két nagy tematikai egység látható. Az egyik a Balatonhoz kötődő, 12 képpel. A távoli világot huszonnégy fotóval India és Nepál adja. A téli Balaton jégkristályos csodáinak felmutatása nemzetközi elismerést is hozott készítőjének. Köztudott, hogy a téli varázslat című fotóját a National Geographic pályázatán díjazták. A Szupercella című felvétele is rendkívül népszerű, mely egy nyári viharról készült látványos fénykép. Igényesen komponáltak az Indiában, Nepálban készült képek is.  Portréi mögött sorsokat látunk, életeket. Kisgyermekeket ugyanúgy, mint idős embereket. Zahora Mária szót ejtett, bemutatta a kiállított fotók történetét, a mögöttes tartalmukra ugyanúgy kitért, mint magukra a képekre. A kiállítás november 20-ig tekinthető meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments