Elővigyázatosan és szakszerűen készítsük fel otthonunkat a fűtési szezonra

Minden évben több halálesetet okoz a szén-monoxid-mérgezés, ami pedig megelőzhető a fűtőberendezések, kémények rendszeres karbantartásával, ellenőriztetésével, valamint szén-monoxid-érzékelő felszerelésével. Fontos, hogy az érzékelők működését rendszeresen ellenőrizzük, a szükséges karbantartásokat (elemcsere, tisztítás) elvégezzük – olvasható a Váci Katasztrófavédelmi Kirendeltség tájékoztatójában.

Mint írják, óvatosnak és körültekintőnek kell lennünk, amikor nyílt lánggal üzemelő fűtő-, melegítő- vagy főzőkészüléket használunk. Csak engedélyezett, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő- és fűtőberendezést szabad működtetni. A gázfogyasztó-berendezések üzemképes, biztonságos állapotban tartása a tulajdonos, üzemeltető felelőssége, aki köteles gondoskodni arról, hogy a berendezés műszaki biztonsági felülvizsgálatát öt évenként szakember elvégezze. De véleményük szerint a gázzal üzemelő készülékeket ajánlott a gyártók előírásainak megfelelően akár évente is szakemberrel ellenőriztetni. De fontosnak érzik azt is elmondani, hogy a tűzveszélyes folyadékkal (olajjal) üzemelő fűtőkészüléket szintén érdemes rendszeresen, szakemberrel ellenőriztetni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Továbbá lényeges, hogy ne a berendezés közelében tároljuk a fűtőanyagot. Ilyet csak a kihűlt állapotú fűtőberendezésbe szabad tölteni. A tüzelőberendezés ajtóit állandóan tartsuk csukott állapotban. A berendezés tisztítását csak lehűlt állapotában végezzük. A hamut és a salakot lehetőleg lehűtött állapotában ürítsük fémkonténerbe. Forró hamut tilos üríteni épületben vagy annak közvetlen közelében, illetve ahol az tüzet okozhat, pl.: száraz aljnövényzet. De ha mégis megtörténne a baj, a kipattanó szikra felfogására fémből készült és vízzel töltött szerkezetet használjunk.

Fontos az is, hogy a tüzelő-, fűtőberendezéshez csak a gyártó által ajánlott tüzelőanyagot szabad használni. A szilárd tüzelőanyaggal üzemelésű tüzelő- és fűtőberendezést csak szilárd tüzelő- vagy engedélyezett begyújtó anyaggal gyújtsuk be és üzemeltessük. A berendezési tárgyak pedig ne helyezzük el a fűtőtestek és a hozzá kapcsolódó füstelvezető csövek közelében és a gyermekeket is tartsuk távol a fűtőberendezések újratöltésekor. A tartalék folyékony tüzelőanyagot megfelelően lezárva és jól szellőztetett helyiségben kell tárolni, lehetőleg a házon kívül.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

A tüzelőanyaggal üzemelő fűtőberendezés használatakor mindig meg kell győződni arról, hogy a szellőzés megfelelő, így megelőzhető a szén-monoxid-mérgezés. A gázzal üzemelő tűzhelyet pedig ne használjuk fűtés céljára (nem biztonságos és mérgező gázok keletkezhetnek). Míg a villamos hősugárzó használatakor ne terheljük túl a hálózatot, közelébe éghető anyagot ne helyezzünk. Illetve nem szabad villamos berendezést használni , ahol az vízzel érintkezhet.

Végül, ami a legfontosabb: ne próbáljuk házilag magunk, vagy olcsó munkát ígérő „szakember” bevonásával javítani a gázfogyasztó készüléket, mert ahhoz speciális szerszám, alkatrész, kellő szakismeret és jogosultság szükséges. Továbbá a gázfogyasztó-készülék lángőrét tilos kiiktatni, működését műszakilag módosítani.

A részletes tájékoztatót ITT tudják elolvasni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments