Felkészítették az EpiPen használatára a Kisvác-Középvárosi óvodák nevelőtestületét

„Nyár végén megfogalmaztunk egy célt, hogy minden váci nevelő- oktató intézménybe kerüljön egy EpiPen, és legyen legalább egy személy, aki vállalja ennek az autóinjektornak a beadását” – ezzel a mondattal tudatta a Dunakanyar Szíve Egyesület, hogy vállalásuknak megfelelően, kezdeményezésük a következő szintre lépett.

A becslések szerint országszerte mintegy 25 ezer gyerek él úgynevezett anafilaxiás allergiával, ami néha csak akkor derül ki, amikor például egy darázscsípés vált ki sokkot. A gyermekorvosok szerint az ilyen esetekben a gyors felismerés és az azonnali beavatkozás megelőzheti azt a bajt, ami adott esetben akár az érintett gyermek halálával is végződhet. De ehhez kéznél kell lennie az ellenszernek. Azonban az iskola-egészségügyi ellátásról szóló rendelet szerint jelenleg az óvodákban, iskolákban nem szükséges, csak ajánlott kategóriában szerepel az adrenalin, illetve az antihisztamin tartalmú injekció. Pedig a tapasztalatok alapján a még nem diagnosztizált esetek mintegy 20 százalékánál az első anafilaxiás roham közoktatási intézményekben történik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Ennek a veszélyét ismerte fel és vette a kezébe a probléma kezelését Vácon a Dunakanyar Szíve Egyesület. Nyáron 4 középvárosi óvoda részére vásároltak egy-egy EpiPen Junior injekciót, hogy ezzel segítsenek a pedagógusoknak. Azonban akkor Matz-Molnár Krisztina, az egyesület elnöke azt is hozzátette, hogy a kezdeményezés sikeréhez az is szükséges, hogy minden intézményben legyen legalább egy valaki, aki be tudja adni az oltóanyagot.

„Szeretnénk ebben élen járni, és a városban a Kiss Ferenc Középvárosi Óvoda volt az első, aki felvállalta azt, hogy a tanárok elmennek akár egy tanfolyamra, tehát meghallgatják a gyermekgyógyásznak a segítségét, megnézik, hogy hogyan tudják beadni szükség szerint ezt az injekciót, és azt szeretnénk, hogyha a többi óvodában, és ahogyan az anyagi lehetőségeink is engedik, akkor az iskolákba is el tudjunk ilyen injekciókat juttatni” – fogalmazott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Ezen a fronton történt most előrelépés, hiszen amellett, hogy már az Alsóvárosi Óvodákba is elvihettek 3 oltóeszközt, a Kisvác-Középvárosi óvodák a nevelőtestületi értekezletük keretében egy gyorstalpalót is szerveztek. Ezen az alkalmon pedig az óvodapedagógusok és pedagógiai asszisztensek is megismerkedhettek az Epipen használatával kapcsolatos tudnivalókkal. Okolicsányi Bence mentőtiszt nagyszerű előadásával sikeresen feloldotta a félelmeket a jelenlévőkben. Az előadás végén mindenki kipróbálhatta magán az EpiPen oktatóeszközt, hogy biztonságosan tudja használni, ha szükséges. ♦

 

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments