Három éve hatalmon – Matkovich Ilona is részt vett a polgármesteri konferencián

A három évvel ezelőtti ellenzéki győzelmek évfordulóján „Van-e még önkormányzatiság Magyarországon?” címmel a budapesti Republikon Intézet konferenciát szervezett a Magvető Caféban csütörtök este. A bevezető előadást Karácsony Gergely tartotta meg, majd ezt követően a kerekasztal-beszélgetésen a főpolgármester mellett több ellenzéki városvezető – Csőzik László érdi, Nemény András szombathelyi és Soproni Tamás terézvárosi polgármester mellett Matkovich Ilona, Vác Város polgármestere – is részt vett.

A kerekasztal-beszélgetésen sok téma szóba került – az önkormányzati hatáskörök utóbbi évekbeli csorbításáról, a kormánypárti politikusokkal, illetve a kormánnyal való kapcsolatról, az utóbbi három év eredményeiről, továbbá a jövőbeli tervekről.

Csőzik László érdi polgármester szerint a feladatok legalább 40 %-át elvették az önkormányzatoktól (megfogalmazása szerint „mindent is” elvettek). Matkovich Ilona agglomerációs önkormányzati vezetőként ehhez azt tette hozzá, hogy az építéshatóság és az általános iskolák elvétele volt a legfájóbb. A közétkeztetést – amely a leghátrányosabb szerep – viszont meghagyták a helyhatóságoknál, de „ez egy állandó feszültséggóc”, mivel a normatíva az áremelkedések miatt alacsony.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Városunk polgármestere az építéshatósággal kapcsolatban egyébként elmondta, hogy a hatóság a városházán maradt, mivel nem volt saját épülete. A 2019. októberi választás utáni napon pedig „nemzeti vagyonkezelési okokra hivatkozva” elvettek egy, addig a város vagyonkezelésében lévő épületet, amelyet a zebegényi Dunakanyari Védegylet nevű alapítványnak adtak oda (ennek elnöke Rétvári Bence országgyűlési képviselő titkára). Sőt, az egyetlen múzeumi kiállítóteret is el akarja venni az állam, amely ellen a város tiltakozik. További „einstandolások” is várhatóak, ezeknek a város elébe akar menni, így további két – a tankerület és az építéshatóság által használt – épületet felajánlottak; ezekről még nincs döntés.

A központi hatalommal való kapcsolatról mind az öt elöljáró elmondta, hogy egy demokráciában az állam- és önkormányzati igazgatás erősítené egymást, de ehelyett itthon azt tapasztalják, hogy a nem kormánypárti vezetésű önkormányzatokat el akarják lehetetleníteni. Matkovich Ilona is arról beszélt, hogy Rétvári Bence országgyűlési képviselővel nem dolgoznak „szimbiózisban”, de ez nem rajta múlik – szerinte az a gyermeteg elképzelés van, hogy aki nem kormánypárti színekben győzött, az nem kompetens és mindenben gátolni kell. Ez utóbbi azon is látszik, hogy a város még sosem nyert meg útfelújítási pályázatot – olyan esetben sem, amikor a pályázók 95%-a egyébként nyert! Ehelyett közösségi útfelújítások zajlottak, s zajlanak, amelynek lényege, hogy az ott lakók és az önkormányzat közösen teremti elő a forrásokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Király Dávid moderátor megkérdezte a polgármesterektől, hogy mik azok a dolgok, amire a legbüszkébbek az utóbbi három évből? Városunk polgármestere leszögezte, hogy büszke az említett elkészült útfelújításokra, továbbá arra, hogy a lepusztult főtéri épületek fele megújult, mégpedig szintúgy vegyes finanszírozással. Emellett fontosnak tartja az emberek gondolkodásának formálását, amely szintén jól halad.

A jövővel kapcsolatban több résztvevő arra utalt, hogy a Fidesz szerintük a képviselő-testületek kezébe adná a polgármester-választás jogát, egyébként – ha mégsem így lenne – civil ernyőszervezetek jelöltjeiként kellene indulniuk a 2024-es önkormányzati választáson. Matkovich Ilona hozzátette, azon gondolkodik, két ciklusnak lenne értelme, hogy az elképzeléseit végre tudja hajtani. Megjegyezte: abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy együtt maradtak a váci képviselő-testületben, nincsenek belső villongások, sőt: a csapatot nemhogy sikerült egyben tartania, hanem még erősödtek is; egyébként a frakciójuk fele sose volt párttag.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

Nőként, civilként nagy próbatétel, de egyben öröm is számára a polgármesterség és meg kell tudni határozni, hogy meddig legyen politikus az ember – főleg olyankor, amikor nem tudni, hogy lesz-e még önkormányzatiság a jövőben. Végül – Csőzik Lászlóval egyetemben – sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem létezik Magyar Önkormányzatok Pártja. (Váci Napló/Index.hu/Telex.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments