Időközi roma képviselőválasztás lesz Vácon

December 11-én sor fog kerülni Vácon a Roma Nemzetiségi Önkormányzati képviselők időközi választására. A Helyi Választási Bizottság megállapításának az értelmében a szavazáson megválasztható képviselők száma 5 fő lesz, a jelöltállításhoz szükséges ajánlások száma pedig 6 fő.

A Váci Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testület egyik tagja 2020. augusztus 31-én, két tagja pedig 2022. augusztus 31-én írásban azonnali hatállyal lemondott képviselői mandátumáról és elnöki, illetve elnök-helyettesi tisztségéről. Ezáltal a Váci Roma Nemzetiségi Önkormányzatnál a képviselők száma a testületi működéshez szükséges létszám alá csökkent és így a testület megbízatása is augusztus végével megszűnt. Ezért vállt szükségessé az, hogy kiírják az időközi választásokat, amit a helyi választási bizottság meg is tett. A kitűzött dátum: december 11, vasárnap.

A nemzetiségi önkormányzati képviselők számának ötnek kell lenni, ugyanis ez a törvényi előírás abban az esetben, ha az adott nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének a napján legalább száz fő. Továbbá a nemzetiségi önkormányzati képviselő jelöléséhez legalább öt nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgár ajánlása szükséges. De figyelemmel arra, hogy az időközi választás kitűzésének a napján az érintett lakosok száma száztizenöt fő, a jelöltállításhoz szükséges ajánlások száma hat lesz. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments