Matkovich Ilona: „A nép nem adhatja ki a kezéből a kontroll jogát”

Az összefogás és a hazaszeret fontosságáról beszélt Matkovich Ilona a váci október 23-i ünnepségén. A város polgármestere a félelemmel, elhallgatással és elnyomással szembeni összefogásra szólított fel az önkormányzat és a Váci Reménység Egyesület közös ünnepségén. „Rajtunk múlik, hogy képesek leszünk-e elérni, hogy legyen tanár az iskolákban, szülésznő, nővér és orvos a kórházakban, hogy képesek leszünk-e jobb életet biztosítani a jövő nemzedékének” – írja a vac.hu.

A váci önkormányzat és a Váci Reménység Egyesület közös ünnepi programsorozata vasárnap délelőtt 10 órakor a Váci Fegyház és Börtön előtti emlékműnél kezdődött. Megemlékező beszédében Szűcs Ágoston István, az 1945-56 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége ifjúsági tagozatának vezetője idézte fel a váci börtön múltját és szerepét a forradalom napjaiban és azt követően.

A kegyelet koszorúinak elhelyezését követően dr. Kristóf Béla egykori polgármester, majd Pap Béla református lelkész, Kovács Ottó mártír és Komáromi Kornélia Vác díszpolgára emléktábláját is megkoszorúzták az önkormányzat képviselői, továbbá az áldozatok emléke előtt tisztelgő szervezetek, polgárok. A délelőtti megemlékezéseken a Váci Piarista Gimnázium és Kollégium tanulóinak – Dibúz András, Kürtös Mátyás és Szarka Máté János – szavalata hangzott el.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Este a Zeneiskolában megtartott központi ünnepségen a Szózat eléneklése után a Vox Humana Énekkar előadásában Kodály Zoltán: Békesség óhajtás című műve hangzott el. Majd Matkovich Ilona megemlékező beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a nap nem csak a szabadság ünnepe, hanem az összefogásé is, a magyar nemzet összefogásáé.

„Ezen a napon a magyarok együtt álltak ki, együtt mondtak nemet a diktatúrára, lázadtak fel az önkényuralom ellen, mert nem akartak olyan országban élni, ahol nem tudják, mit hoz a holnap” – hangzott el. A városvezető visszaemlékezésében felidézte a váci eseményeket, felidézte a városban és a fővárosban történteket. Végül az összefogásra, annak fontosságát emelte ki.

„1956 legfontosabb üzenete a hazaszeretet, hogy egy nép nem adhatja ki a kezéből a kontroll jogát. Rajtunk múlik, hogy megértjük-e ezt az üzenetet. Rajtunk múlik, hogy képesek leszünk-e elérni, hogy legyen tanár az iskolákban, szülésznő, nővér és orvos a kórházakban, hogy képesek leszünk-e jobb életet biztosítani a jövő nemzedékének. Félelem, elhallgatás és elnyomás nélküli életet, amelyben össze tudunk fogni, szót tudunk érteni egymással, és amelyben csak az számít, ki mivel járul hozzá közösségünk gyarapodásához, és hogyan vesszük ki részét egy szolidáris, erős európai város építésében. Ez a mi történelmi feladatunk, mert ez a mi országunk, a mi városunk, mindannyiunké, akik itt élünk.”

A polgármester szavai után Cs. Nagy Ildikó zongoraművész, illetve a Vox Humana újabb előadása következett, majd a Himnusz közös eléneklésével zárult az ünnepi megemlékezés.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A résztvevők ezt követően a Konstantin téren dr. Brusznyai Árpád, valamint dr. Rusvay Tibor emléktáblájánál meghallgatták percekben Gubó Liza, a Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium tanulójának szavalatát, majd elhelyezték a tisztelgő emlékezés virágait és mécseseit.

Dr. Pétery József egykori megyéspüspök emléktáblájánál főtisztelendő Molnár Zsolt, a váci Alsó- és Felsővárosi plébániák plébánosának megemlékező beszéde hangzott el, végül az ’56-os hősök előtt tisztelgő váci múltidézés a volt megyéspüspökre emlékező tábla, illetve a „Világcsodája kereszt” megkoszorúzásával fejeződött be.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments