Megújította a Beliczay-sziget leromlott erdőállományát a Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő tavasszal 61 ezer facsemetét ültetett el az Érd melletti Beliczay-szigeten, az új, őshonos fajokból álló erdő átvészelte az aszályos nyarat – közölte a társaság szóvivője az MTI-vel.

Mészáros Péter tájékoztatása szerint az erdőgazdaság egyik legnagyobb idei természetvédelmi beavatkozásában az érdiek népszerű sétáló- és kirándulóhelyén 10 hektáron olyan, változatos fajokból álló, puhafás ligeterdőt alakítottak ki, mely erdészeti beavatkozás nélkül csak évszázadok alatt jönne létre.

A 17 millió forintból megvalósult erdőtelepítés során szürkenyár, fehérnyár, korai juhar, mézgás éger, valamint szil csemetéket ültettek. Az állományt a terület nagy látogatottsága miatt a városi parkokban is jellemző fafajként több ezer platáncsemetével egészítették ki. Az Érd-Ófalu melletti Beliczay-sziget a város környékének legháborítatlanabb formában megmaradt területe. A sziget árvizekkel gyakran elöntött területén részben megmaradt a Duna partjaira jellemző galériaerdő.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az új, Madáchról készült film segít a diákoknak a Tragédia-értelmezésében

Az itt lévő hatvanhét hektáros erdő nagy része eredetileg gazdasági céllal ültetett, egykorú és azonos génkészletű nemes nyár volt. Ezeknek jellemzője a rövidebb élettartam és a környezeti hatásokkal szembeni gyenge ellenállóképesség.

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. Területét évente 30 millió látogató keresi fel. Az erdőgazdaság 2022-ben kétmilliónál több csemetét ültetett el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments