Megújította a Beliczay-sziget leromlott erdőállományát a Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő tavasszal 61 ezer facsemetét ültetett el az Érd melletti Beliczay-szigeten, az új, őshonos fajokból álló erdő átvészelte az aszályos nyarat – közölte a társaság szóvivője az MTI-vel.

Mészáros Péter tájékoztatása szerint az erdőgazdaság egyik legnagyobb idei természetvédelmi beavatkozásában az érdiek népszerű sétáló- és kirándulóhelyén 10 hektáron olyan, változatos fajokból álló, puhafás ligeterdőt alakítottak ki, mely erdészeti beavatkozás nélkül csak évszázadok alatt jönne létre.

A 17 millió forintból megvalósult erdőtelepítés során szürkenyár, fehérnyár, korai juhar, mézgás éger, valamint szil csemetéket ültettek. Az állományt a terület nagy látogatottsága miatt a városi parkokban is jellemző fafajként több ezer platáncsemetével egészítették ki. Az Érd-Ófalu melletti Beliczay-sziget a város környékének legháborítatlanabb formában megmaradt területe. A sziget árvizekkel gyakran elöntött területén részben megmaradt a Duna partjaira jellemző galériaerdő.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Az itt lévő hatvanhét hektáros erdő nagy része eredetileg gazdasági céllal ültetett, egykorú és azonos génkészletű nemes nyár volt. Ezeknek jellemzője a rövidebb élettartam és a környezeti hatásokkal szembeni gyenge ellenállóképesség.

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. Területét évente 30 millió látogató keresi fel. Az erdőgazdaság 2022-ben kétmilliónál több csemetét ültetett el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments