NAV: Fény derült a titokra

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai bevételeltitkolás miatt több mint 60 millió forint értékben foglaltak le készpénzt és árukészletet, valamint bankszámlát is zároltak egy távol-keleti, ruházattal és vegyeskereskedelemmel foglalkozó társaságnál – olvasható a hivatal közleményében.

A társaságnál már az adóhatósági rendszerek és a bevallások adatai is előrevetítették a bevételeltitkolás kockázatát. Az árbevételéhez képest minimális adót fizetett, bevallásai alapján jövedelmezősége és az alkalmazott haszonkulcsa életszerűtlenül alacsony volt. A NAV operatív revizorai egy helyszíni vizsgálaton gyűjtöttek adatokat, és kasszarovancsot is végeztek. A termékek fogyasztói árának összeírása mellett bekérték a beszerzési árakat tartalmazó számlákat is. A kettőt összevetve háromszor akkora haszonkulcs jött ki, mint amit a kft. bevallásai mutattak. Az ellenőrzéskor a kasszában megszámolt pénz az ötszöröse volt a pénztárgépben rögzített összegnek. Az üzletben már egy korábbi próbavásárlásnál sem adtak nyugtát, és akkor is lényegesen több pénz volt a kasszában, mint amit a pénztárgépbe beütöttek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Ezek alapján a NAV adóvizsgálatot rendelt el és becsléssel állapította meg a bevallásokhoz képest elért bevétel összegét. A tényleges haszonkulcs alapján végzett számítások a vizsgált két évre 51 millió forint többletet eredményeztek, a társasság ekkora összegű bevételt titkolt el. A tízmilliós nagyságrendet elérő adóhiány és a bírság beszedésére a NAV biztosítási intézkedést rendelt el. A végrehajtók több mint 60 millió forint értékben foglaltak készpénzt, árut, és zárolták a társaság bankszámláját. Az ügyben kezdett vizsgálat véglegessé vált, a lefoglalt árukészletet jelenleg is árverezik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments