Navracsics Tibor Vácon az uniós forrásokról és a pedagógus bérekről is beszélt

A Váci Polgári Est vendége volt csütörtökön este Navracics Tibor, a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter. A rendezvényt megelőzően sajtótájékoztatón beszélt az uniós tárgyalásról.

Mint elmondta: tulajdonképpen sok újat nem tud mondani az európai uniós források megszerzésével kapcsolatos tárgyalásokról, hiszen lépésről lépésre fokozatosan haladnak előre egyrészt annak a 17 vállalásnak a megvalósításában, amelyeket az országgyűlés elfogadott, és amelyek a bizottsággal való, a jogállamisági feltételességi eljárás lezárását célzó tárgyalások során megállapodtak.

„Talán értesültek már arról, hogy a legjelentősebb intézményi változást ezek közül az integritási hatóság létrehozatala jelenti az identitási hatóság elnöki és elnökhelyettesi pozíciójára kiírt pályázat lezárult pár nappal ezelőtt, most folyik az értékelése, egy három főből álló független szakértői testület értékeli a beérkezett pályázatokat, meglehetősen nagy volt az érdeklődés, mind az elnöki, mind az elnökhelyettesi pozícióban több mint tízszeres túljelentkezés volt. Ezeket a pályázatokat most értékelik, ezt követően november elején az Állami Számvevőszék elnöke tesz javaslatot a kinevezésükre és a köztársasági elnök lesz az, aki kinevezi őket, és a függetlenség intézményi garanciája kíván lenni. És elképzeléseink szerint, hiszen a következő vállalásunk, dátum szerint is ez, november 19-éhez kötődően az integritási hatóság el tudja kezdeni a működését” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy a mostani elképzelések és szabályok szerint ez egy kb. 50 fős hivatal lenne, amelynek az alapvető feladata az európai uniós forrásokból megvalósuló projekteket illető közbeszerzési eljárások monitorozása, de ezen túlmenően is általában a korrupcióellenes tevékenység összehangolása, illetve javaslatok megtétele lenne. December közepén az Antikorrupciós Munkacsoport is meg fog alakulni az integritási hatóság keretein belül. Ez egy paritásos elven működő munkacsoport lesz, amelynek felét a kormányoldal, illetve kormányzati szervek delegálják, másik felét pedig a civil szervezetek – hangzott el.

Visszatérve az Európai Bizottsággal való tárgyaláshoz elmondta: a bizottsággal közel járnak már nagyon a megegyezéshez, illetve a véglegesítéshez, és bízik abban, hogy az év végéig aláírhatják a partnerségek megállapodását. A helyreállítási alapból származó pénzekkel kapcsolatos tárgyalásokkal kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy az Európai Bizottság az utóbbi időben előállt néhány olyan kéréssel, amely az igazságszolgáltatáson belül az Országos Bírósági Hivatal és az Országgyűlési Tanács közötti hatáskörök újraszabályozását kéri, és nagyobb befolyást kér az Országos Bírói Tanácsnak a bírói kinevezése véleményezésében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

„Abban bízom, hogy viszonylag rövid időn belül sikerül ezeket is lezárni, és aztán ennek köszönhetően decemberben a Tanács jóváhagyja a magyar nemzeti újjáépítési tervet, és ezt a kérdést is lezárva az év végéig minden függőbeli kérdést rendezve elérhetjük az európai uniós forrásokat, ami innentől kezdve tulajdonképpen egy számszaki vagy költségvetési kérdés csak, hiszen a magyar költségvetés hasonlóan más európai uniós országok költségvetéséhez már az Európai Uniós források megnyílása előtt elkezdte finanszírozni az uniós programok egy részét, illetve az orvostudományban megvalósuló projektek részét” – mondta a miniszter.

Az ES tévé pedagógusbérekkel kapcsolatos kérdésre Navracsics Tibor elmondta: az Európai Bizottság általánosságban támogatja a magyar oktatási rendszer reformját, és ennek része a pedagógus bér is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

„Nem példa nélküli, hiszen még annak idején, amikor Rétvári államtitkár úrral 2010 és 2014 között együttműködtünk a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal az államigazgatási reformmal kapcsolatban, ahol az Európai Bizottság ugyanúgy beszállt társfinanszírozóként. Más országokban is van erre példa, és ennek az oktatási rendszernek, ennek az oktatási reformnak a része a pedagógusbérek emelése, hiszen azt szeretnénk, hogy a pedagógusok kapják meg azt az egyébként megérdemelt keresetet és társadalmi megbecsülést, amit a hivatásunk miatt is meg kell, hogy kapjanak. Ennek része a pedagógus béremelés, és én nagyon bízom benne, hogy ez jövő évtől már tényleg el is kezdődik.”

Végül szintén a televízió kérdésre Navracsics Tibor azt mondta, hogy az Európai Bizottság egyetlen hivatalos találkozó alkalmával sem vetette fel az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kérdését. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments