Nyílt levélben kér segítséget tizennyolc polgármester

Nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz tizennyolc polgármester, köztük Matkovich Ilona is, hogy segítséget kérjenek az önkormányzatok által fenntartott közszolgáltatások megmentéséhez.

Mint írják, az önkormányzatok sem bölcsődéket, sem óvodákat, idősotthonokat, kulturális intézményeket nem akarnak bezárni a tízszeresre emelkedett rezsiárak miatt. A nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnöknek:


„Tisztelt Miniszterelnök úr!
Az Ön kormánya az elmúlt években előszeretettel élt a veszélyhelyzeti kormányzás eszközeivel, most azonban oka és indoka van szembenézni egy valódi veszélyhelyzettel: a magyar települések veszélybe kerültek.
Az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások megmentése, így bölcsődék, óvodák, idősotthonok fenntartása, a közvilágítás, a közösségi közlekedés működtetése, a kulturális intézmények megmaradásának biztosítása a kormány azonnali cselekvését teszi elkerülhetetlenné.

Az energiaválság és az elszabadult árak miatt kialakult megélhetési válság eddig nem tapasztalt szociális krízissel fenyeget Magyarországon. Miközben a falvak és városok a működőképességük fenntartásáért küzdenek, egyre többen és többen kérnek szociális támogatást az önkormányzatoktól. Az önkormányzatok naponta hallják a polgárok segítségkérését, itt az ideje, hogy ezt a kormány is meghallja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bevételkiesések és állami elvonások okoznak óriási lyukat Vác idei költségvetésében

Egyetlen polgármester sem akar intézményeket bezárni, mindent megteszünk az alapvető közszolgáltatások működtetése érdekében. Mindannyian megengedhetetlennek tartjuk, hogy fűtetlen óvodákban és bölcsődélben fázzanak a gyerekek. Amennyiben ezt miniszterelnök úr is elfogadhatatlannak tartja, úgy haladéktalanul összehívja a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett Nemzeti Energiacsúcsot és azonnali párbeszédet kezd a magyar önkormányzatokat képviselő szervezetekkel.

A Nemzeti Energiacsúcs alkalom és lehetőség arra, hogy a másra mutogatás, a bűnbakok keresése helyett végre megoldási javaslatok kerüljenek az asztalra. Tisztában vagyunk vele, hogy hazai és külső okok miatt az állami költségvetés is nehéz helyzetben van. Ugyanakkor a kormány tárgyal az egyházi iskolák támogatásáról, ám az önkormányzati bölcsődék és óvodák fenntartásáról eddig nem volt hajlandó egyeztetni. Hírek szólnak több milliárd forintos presztízsesemények szervezéséről, miközben alapvető közszolgáltatások biztosítása vált bizonytalanná a nem ritkán tíz, sőt hússzorosára emelkedett energiaköltségek miatt.
A magyar települések támogatásának forrása lehet az önkormányzatoktól elvont adóbevétel visszaadása éppúgy, mint a megemelkedett energiaárak miatt keletkezett költségvetési többletbevétel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bevételkiesések és állami elvonások okoznak óriási lyukat Vác idei költségvetésében

Tárgyalást kezdeményezünk arról is, hogy a Paksi Atomerőmű által 12 forintért megtermelt áramot az önkormányzatok ne 400 forintnál is magasabb áron kapják. Miközben a paksi áramból minden magyar településen biztosítani lehetne a közszolgáltatások áramigényét, megengedhetetlennek tartjuk, hogy egy közösségi beruházásként megépült erőmű termelésén egy állami tulajdonú cég a magyar települések kárára nyerészkedjen.

Hisszük, hogy a szociális krízis elkerülése, a magyar települések működőképességének fenntartása nemzeti érdek, ezért szólítjuk fel ismét miniszterelnök urat a Nemzeti Energiacsúcs haladéktalan összehívására.
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
Botka László, Szeged polgármestere
Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
Péterffy Attila, Pécs polgármestere
Nemény András, Szombathely polgármestere
Csőzik László, Érd polgármestere
Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere
Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere
Nyirati Klára, Baja polgármestere
Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere
Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere
Gémesi György, Gödöllő polgármestere
Máté Antal, Nyírbátor polgármestere
Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere
Matkovich Ilona, Vác polgármestere
Göbl Richárd, Budakalász polgármestere
Leidinger István, Pomáz polgármestere” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments