Rendőrség: bűnmegelőzési jó tanácsok a megemlékezés időszakára

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya szeretné felhívni a hozzátartozók figyelmét arra, hogy az emlékezés időszakában se feledkezzenek meg értékeik, vagyontárgyaik biztonságáról. Ez időben gyakrabban fordul elő gépkocsi feltörés, alkalmi- vagy zseblopás, kerékpárlopás, a sírokról virágok és koszorúk eltulajdonítása.

Mindenszentek és halottak napja közeledtével sokan látogatnak el szeretteik sírjához megemlékezni, virágot elhelyezni, gyertyát gyújtani. Sajnálatos módon ezzel szemben mások a szép emlékek felidézése helyett, meglátva a kínálkozó lehetőségeket, a kilátogató emberek értékeinek az eltulajdonítására keresik az alkalmat. A megyei hatóságok így fel szeretnék hívni a rablások potenciális áldozatainak a figyelmét arra, hogy nagyobb körültekintéssel akár meg is előzhetőek ezek az esetek. Annak érdekében, hogy zavartalanul teljen a megemlékezés, arra kérnek mindenkit, hogy fogadjanak meg néhány alapvető tanácsot.

  • Amennyiben tömegközlekedéssel közelíti meg a temetőt, különösen a fel és leszálláskor figyeljen értékeire, a kézi és válltáskáját szorítsa testéhez és azt mindig tartsa maga előtt!
  • Az értékeit tartsa táskája és ruházata belső zsebében!
  • Ne tartsa bankkártyája mellett a PIN kódját, illetve lakáskulcsát ne tartsa a lakcímére utaló dokumentumok mellett, mert az adatok birtokában az elkövetők további jelentős károkat okozhatnak.
  • Sírrendezés közben is figyeljen értékeire, táskáját ne hagyja őrizetlenül, rövid időre se!
  • Amennyiben autóval közlekedik, lehetőség szerint őrzött, ennek hiányban jól látható, kivilágított helyen parkoljon.
  • Ne hagyjon értéket a gépjármű utasterében, különösen a látható helyeken, mert a gépkocsi nem biztonságos tárolóeszköz!
  • Amennyiben a megemlékezés lakóhelyétől távolabb történik, kérje meg szomszédját, ismerőseit, hogy az ön távollétében lakását tartsák szemmel a betörések elkerülése érdekében.
  • Közösségi oldalakon ne tegyen közzé arra utaló információt, hogy elutazik otthonról!

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált tegyen feljelentést személyesen a legközelebbi rendőrkapitányságon vagy hívja a 112es központi segélyhívó számot! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments