Retrospektív kiállítás nyílik Kocsis Iván fotóiból

Pénteken emlékkiállítás nyílik Kocsis Iván fotográfus munkáiból az Elefántos házban. A két éve elhunyt művészt Vácon leginkább a Dunakanyar Fotóklub megalapítójaként és elnökeként ismerték, de ösztöndíjasa volt a Római Magyar Akadémiának, tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is. Kocsis Iván az 50-es években kezdett fotózni, a most nyíló tárlatot régi barátja, Zahora Mária, a Magyar Televízió ismert dramaturgja állította össze a művész életművéből – írja az ESTV.

Pénteken 18 órakor a főtéri „Kék házban” nyílik az ingyenesen látogatható tárlat, ami Kocsis Iván életművének mintegy hatvan alkotását mutatja be. A Dunakanyar Fotóklub két éve elhunyt elnökének kiállítását régi barátja, Zahora Mária ötlete alapján rendezi meg a Művelődési Központ. A Magyar Televízió egykori dramaturgja szerint a fotóművész alkotásai a mai napig korszerűek, pedig szinte az összes kép a digitális korszak megjelenése előtt készült.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

„Egy művész az előre is gondolkodik, előre is lát, ha nem is tudatosan, akkor ösztöneiben. És meg kell, hogy találja azt a pontot, ami igazán hosszútávú lehet – fogalmazott Zahora Mária. – Az egész életét annak szánta, hogy a fotóval foglalkozzon Vác városában, nem máshol és Vác városának adjon minél többet, a saját fotói alapján is. És ezt a Kocsis Iván fotógyűjteményi-anyagot szeretnénk most bemutatni. Azt, amit a fotóművész alkotóművészként és művelődésszervezőként is letett az asztalra.”

Kocsis Iván a korát megelőzve aknázta ki az analóg fényképezés utómunkálatainak lehetőségeit, amihez textiltechnikusi képzettsége is biztos alapot nyújtott. 1966-tól 1979-ig a Magyar Iparművészeti Főiskola fotólaborját vezette. Szakmai jártasságáról tanúskodik számos megjelent publikációja, előadásai és állandó szerzője volt a Fotópiac című folyóiratnak. Sokat tett azért, hogy a fotográfia, mint művészeti ágazatot, Vácon is ismertté és elismertté tegye.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Kocsis Iván Fény felé című emlékkiállítását Feledy Balázs művészeti író nyitja meg. A tárlat december 27-éig látogatható. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments