Rétvári Bence: „Ma egy kicsit más világban ünnepeljük a forradalmárokat”

Vasárnap az egész városban 1956. október 23-ra emlékeztek. Az elmúlt években azonban már több rendezvény is zajlik egyszerre városunkban ünnepnapjainkon, hiszen pártok és civilszervezetek az önkormányzattól elkülönülve emlékeznek.

Míg vasárnap 10 órakor a börtönnél zajlott a városi program, a Konstantin téren a dóm előtt helyi Fidesz és KDNP szervezett megemlékezést. A rendezvény főszónoka Rétvári Bence országgyűlési képviselő volt, aki nemcsak a múltat idézte meg, de párhuzamot is vont a jelenben zajló eseményekkel.

„1956-ban nem akartak mást a magyar emberek, sem mint azt, ami minden tőlünk nyugatra eső akkori országnak teljesen természetes volt, hogy szabadon döntsön a sorsáról. A döntés szabadságát akarták elérni 1956-ban azok, akik közül sokan sajnos az életüket is áldozták, nagyon sokan pedig vállalták a börtönt, a hátrányos megkülönböztetést” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

A parlamenti államtitkár arra hívta fel az emlékezők figyelmét, hogy ma egy kicsit más világban ünnepeljük a forradalmárokat, szabadságharcosokat. Evvel a szomszédunkban dúló háborúra utalt, amely szerinte elfogadhatatlan, elítélendő. Szerinte ennek volt ugyan egy előjele 2010-ben, a Krími háború, de a mostaninak sokkal kiterjedtebb a hatása.

„Most azt vesszük észre, hogy minden magyar ember ugyanolyan szorgalmasan dolgozik, mindenki ugyanúgy igyekszik hozzátenni a közöshöz, ami az erejéből telik, de mégis mindenki nagyobb bizonytalanságot tapasztal. Ha elmegy a boltba, kevesebbet tud venni, ugyanannyi munkából megtermelt jövedelméből, mint korábban. Mindenki azon aggódik, hogy mit tud befűteni és mit nem. Az, ami korábban természetes volt, azért sokkal többet kell dolgozni. Ebben a világban meg kell, hogy tanuljuk a történelmi leckét, hogy minden országnak a függetlenség a legjobb döntés. Semmilyen időszak nem lehet indok, hogy fikarcnyit is engedjünk Magyarország függetlenségéből. A járvány alatt már láthattuk: a jó döntés a nemzeti döntés volt… Ehhez mindig erős vezetésre van szükség, mert azokon nem tudnak átlépni a birodalmak. Most sem tehetünk mást, minthogy követeljük az azonnali tűzszünetet, követeljük a minél korábbi békét… Most, amikor a szankciók kiterjesztették a háborút az egész kontinensünkre, akkor ez minden ember érdekét szolgálja. Ezért küzdünk azért, hogy Magyarország függetlenségét megőrizzük és mi hozzuk a döntéseket saját magunk érdekében. Senki más nem tud úgy gondolkozni, mint mi. 1956-ban sokan az életüket adták ezért” – mondta Rétvári Bence.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

A rendezvényen közreműködött Nemcsák Károly színész, Fábián Zoltán, a Patrióta együttes tagja és Kontreczki Glória, a Karolina Katolikus Általános Iskola diákja. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments