ROBBANT A REZSIBOMBA: több váci közintézmény zár be a téli időszakban

Kedden délután sajtótájékoztatón jelentették be a városvezetők, hogy a drasztikus rezsiár emelkedése miatt milyen intézkedéseket hozhat majd jövő heti ülésén a képviselőtestület.

Mint Matkovich Ilona polgármester elmondta: Vácon is veszélyhelyzet alakult ki a hatalmasra nőtt rezsiárak miatt. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hetekben több beszerzési eljárást is lefolytattak, hogy biztosítani tudják a szükséges energiát a váci önkormányzat intézményei számára a következő évre. A városvezető azt hangsúlyozta, hogy Vác gázellátására szeptember végén járt le a szerződés, a villamos energia szükségletére pedig az év végén jár le.

„Legnagyobb megdöbbenésünkre elsőre 21-szer drágább ajánlatot kaptunk a gázra, mint amennyiért eddig szereztük be, majd 16-szor került volna többe a gáz, mint korábban. Végül az intézményeink gázbeszerzését az eddigi ár tízszereséért tudjuk biztosítani. Ebből az következik, hogy a jelenlegi áron pl. csak az uszoda gázfogyasztásáért az eddigi 8,5 millió forint helyett most 85 millió forintot kellene fizetnünk jövőre. Az uszoda áram költsége már idén 69 millió forinttal drágább, mint tavaly ilyenkor. A jövő évi beszerzési ár pedig várhatóan ennek a többszöröse lesz” – mondta.

Az elmúlt héten jött ki egy kormányrendelet arra vonatkozóan, hogy a települési önkormányzatoknak, hasonlóan az állami intézményekhez, 25 százalékos fogyasztáscsökkentést kell realizálniuk.

„Bár ma még senki sem tudja megmondani, hogy az önkormányzatok hogyan és miből fogják kifizetni az intézményeik rezsiszámláit, de az biztos, hogy állami segítség nélkül óriási bajban lesz minden önkormányzat” – hangsúlyozta Matkovich Ilona.

Az elmúlt hónapokban már elkészült a város intézkedési terve a megemelkedett energiaárak miatt, amelyre a képviselőtestület jövő héten bólinthat rá. E szerint az óvodáik, bölcsődéik, szociális intézmények működni fognak, a közétkeztetést, a közvilágítást és a tömegközlekedést biztosítani fogja a város.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

Emellett már az szeptemberi ülésen döntés született arról, hogy 10 millió forintot különítenek el a lakossági támogatásra.

„A szeptemberi testületi ülésen arról döntöttünk, hogy 10 millió forintos rendkívüli segélycsomagot hozunk létre. Ezzel azonnal segíteni tudunk azoknak, akik a sokszorosára nőtt számlák miatt fűtés, vagy áram nélkül maradnának. Októberben testület elé visszük a rezsitámogatási csomagot. Eszerint négy hónapon keresztül 6ezer forint gáz és 4ezer forint villanytámogatást biztosítunk azoknak a családoknak, ahol az egy főre jutó átlagjövedelem nem éri el a 100ezer forintot és akiknek a fogyasztása a kormány által megállapított átlag felett van. A támogatást legkésőbb 2023. március 31-ig lehet felhasználni. A részletekről a szociális irodánkon érdeklődhetnek.”

Matkovich Ilona szerint a Fidesz becsapta az embereket. Azt ígérte, megvédi a rezsicsökkentést. Úgy látja, hogy az elmúlt 30 év legsúlyosabb megszorítása várható az egész országban. Vác azonban minden erejével azon van, hogy megőrizte a város normális működését.

A részleteket Inotay Gergely és Kiss Zsolt alpolgármesterek ismertették.

„A nehéz gazdasági helyzet ellenére hagyományainknak megfelelően a 70 éven felüliek egyszeri decemberi 4 ezer forintos támogatását is megtartjuk. Természetesen továbbra is igényelhetők a meglévő szociális támogatásaink. Az óvodáink, bölcsődéink és idősotthonainkban 20-22 fokot biztosítunk a gondozottjainknak. Egyéb intézményeinkben pedig 20 fokban dolgozhatnak a munkatársaink” – mondta Inotay Gergely. Hozzátette: a családsegítő munkatársai továbbra is minden kötelező feladatukat ellátják. A területi védőnők november 1-től hétfőn, kedden, szerdán fogadják majd a gondozásra jelentkezőket. A családlátogatások változatlanul megmaradnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Kiss Zsolt arról beszélt, hogy a kulturális- és sportintézményeket október végéig nyitva tartják, novembertől, illetve decembertől azonban több intézményt kénytelenek bezárni. A nyitás előreláthatólag március közepén lehetséges.

„A sportintézmények a legnagyobb gáz és áramfogyasztók. Sajnos lehetetlen kigazdálkodni a több száz millió forintot, amibe a fenntartásuk kerülne a tízszeresre emelkedett rezsiárak mellett. Mint említettük, csak az uszoda gázfogyasztásáért az új áron 83 millió forintot kellene fizetni. A sportcsarnok gázfogyasztása megközelítőleg 60 millió forintba kerülne. A stadionban a mostani áron számolva 26 millió forintot kellene fizetni a gázért. Mindhárom intézményben a gázfogyasztásnál nagyobb az áramfogyasztás, de pontos számokat csak az új szerződés megkötése után tudunk mondani, azonban intő jel, hogy csak az uszodában az elmúlt hónapokban 69 millió forinttal lett több az áramszámla” – mondta.

Az uszoda, a sportcsarnok és a stadion épülete november 1-től lesz bezárva. A stadionban a sportpályákat egyelőre használhatják a sportolók. A sportcsarnokban decemberben biztosítják a helyszínt az NB1-es női kézilabda csapat nemzetközi mérkőzéséhez.

„A művelődési ház december 18-ától lesz zárva, utána a főtéri épületekben biztosítják a művészeti csoportok foglalkozásait. A Pannónia ház, benne az anyakönyvi hivatal, a házasságkötő terem és a Sajdik kiállítás változatlanul nyitva tart. A könyvtár és a levéltár részlegesen továbbra is nyitva tart ez év végéig.  A Tragor Ignác múzeum Memento mori kiállítása november 1-től csütörtöktől-vasárnapig látogatható 10-17 óra között ez év végéig. A Váci Dunakanyar Színház csökkentett előadásszámmal, de továbbra is nyitva tart. A januártól esedékes városi rendezvények helyszíne is a színház lesz – mondta Inotay Gergely.

Az óvodai szünetet az iskolai szünethez igazítják. Nem lesz őszi szünet, a téli szünet január 8-ig tart. A szünet alatt egy óvoda lesz nyitva Vácon.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

A városban a közvilágítás változatlan marad, annak ellenére, hogy a 2021-es átlagár 33 forint helyett 224 forintra nőtt. Ez jelentős többlet terhet jelent az önkormányzat számára már idén is. December 31-ig van szerződésük az áramdíjakra ezen az áron. A díszvilágítást már korábban lekapcsolták, a díszkutak október 15-ig működnek. Advent idején a lámpafüzérekkel ismét feldíszítik a várost, ezek nagyon alacsony fogyasztásúak.

„Fontos kiemelni, hogy az átmeneti bezárások ellenére minden munkavállalónk munkahelyét megtartjuk, senkit nem küldünk állásidőre, feladatellátásukról az intézményvezetők gondoskodnak” – mondta Kiss Zsolt.

Szintén a segítő csomag részeként az önkormányzat konyháiban a rászorulók számára nagyon kedvezményes áron – 700 forintért – kínálnak kétfogásos étkezést. Ezzel kapcsolatban a Gazdasági Hivatalt kell keresni a 06-30/569-9079-es telefonszámon.

Matkovich Ilona végezetül azt mondta: látják, hogy nagyon nehéz időszak vár mindenkire, de azt is látják, hogy az önkormányzatok, kormánypártiak, függetlenek és ellenzékiek folyamatosan mentik, ami menthető, próbálják normális mederben tartani az életet a településeiken.

„Ezeken az elszabadult rezsiárakon azonban nem lehet működtetni a közösségi intézményeket. Az önkormányzatoknak haladéktalanul be kellene kerülni a rezsivédelem ernyője alá. Az intézkedés fedezeteként az önkormányzatoktól elvont adóbevételek is szolgálhatnak, hiszen csak Váctól milliárdos nagyságrendű adót vontak el 2020 óta. Véleményem szerint, a kormánynak és a településeknek a helyi társadalmak megvédése érdekében most össze kell fogni, és közösen megoldást találni a tarthatatlan helyzet megoldására” – mondta. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments