Röntgenfényben a kutyák gerincoszlopi eredetű betegségei

Népszerű rovatunkban rendre sorra vesszük a kedvencek leggyakoribb betegségeivel, sérüléseivel kapcsolatos tudnivalókat, a hagyományos, már régebb óta ismert és alkalmazott, vagy épp a legújabb kezelési, gyógyítási lehetőségeket – ezúttal a gerincoszlop eredetű bántalmakkal foglalkozunk.

„Az emberhez hasonlóan sajnos a kutyusok esetében is egyre nagyobb mértéket ölt a különböző gerincoszlop eredetű megbetegedések száma, és bizony már nem csupán az idősebb kutyáknál, hanem akár középkorú vagy annál is fiatalabb egyedeknél egyaránt. A leggyakoribb porckorongsérvet eleinte tacskóbénulásnak nevezték, mert főképp a rövid lábú, hosszú testű kutyusokat érintette, de ahogy kor szerint, úgy faj alapján sem válogat már a baj, például a francia bulldognál az utóbbi időben kifejezetten gyakorivá vált” mondta elöljáróban dr. Balogh Béla, a Kedvenc Állategészségügyi Központ tulajdonosa, vezetője.

Tehát a leggyakoribb elváltozás a porckorongsérvnek, vagy gerincsérvnek nevezett betegség, aminek lényege, hogy a csigolyák között lévő, a csigolyák egymáshoz képest való elmozdulását elősegítő rugalmas porckorong sajnos elmozdul a helyéről, általában a porckorongnak a magja, a középső része szokott elmozdulni, átszakítva a porc gyűrűjét, és különböző mértékben belenyomódva a gerinccsatorna üregébe.

Ez az elváltozás adott esetben ki tud alakulni egy pillanat alatt egy nagyon rossz mozdulatra, de van olyan is, amikor hosszabb idő alatt és fokozatosabban jön elő. A tünetek pedig – attól függően, hogy a gerincnek melyik része nyomódik össze – rendkívül változatosak lehetnek. Enyhe esetben beszélhetünk fájdalmas mozgásról, végtagfájdalomról, ilyen esetben az egyik leggyakoribb jel, hogy a kutyus például lépcső előtt megtorpan, kicsit vonakodva megy fel, vagy ugyanígy, mielőtt leugrana mondjuk az ágyról vagy a székről, előtte még fent toporog, próbálja keresni a helyet, hogy minél kevésbé legyen neki fájdalmas a leérkezés, és a kocsiba sem ugrik be olyan magától értetődően mint korábban, hanem csak óvatoskodva megy a helyére, ezek a legenyhébb tünetek. A legsúlyosabbak pedig a teljes bénulás, amikor fókaszerűen maga után húzza a hátsó lábait, teljes érzéketlenség is bekövetkezhet a végtagon, és a legsúlyosabb esetben a vizeletürítés és a székletürítés is zavart lehet. E két szélsőség között gyakorlatilag bármi elő tud fordulni, lehet akár egyoldali is az elváltozás, és lehet egy kisugárzó fájdalom, ami az egyik oldalt illeti. Ezek különösen nehezen diagnosztizálhatók kezdetben, hiszen ha egyoldalú a sántaság, akkor az ember inkább ízületi fájdalomra gondol, és még a csak a végtagról készített röntgenfelvétel sem igazít el megnyugtatóan, tüzetesebb vizsgálat szükséges – mondta a szakember.

A gyógyítás lehetőségeiről szólva kiemelte, hogy enyhébb esetekben elég lehet fájdalomcsillapító készítmény adása (tabletta formájában, mert kutyáknál a kenőcsök nem válnak be), súlyosabb esetekben szteroid injekcióra is szükség lehet, természetesen gyomorvédővel és vitaminokkal kiegészítve, a legsúlyosabb esetekben viszont elkerülhetetlenné válhat a műtéti beavatkozás.

Dr. Balogh Béla megemlítette még, hogy a betegség súlyosságának megítéléséhez elengedhetetlen az MRI vizsgálat, amely során a mágneses rezonanciával teljesen átfogó képet lehet kapni a gerincoszlop és az egyes csigolyaközök állapotáról, tágasságukról, a porckorong helyzetéről, ez pedig elengedhetetlenül szükséges a későbbiekre nézve, mert nagyon fontos információkat ad a műtéti beavatkozás tervezésénél. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments