Testületi döntések a rezsiválság enyhítéséért

Októberi ülésükön a váci képviselők meghozták azokat a szükséges döntéseket, melyekkel enyhíthetők a rezsinövekedés által okozott anyagi problémák. A tanácskozást megelőzően átadták Jari Aholának városunk díszpolgári címét – írja a vac.hu.

Az ülés egyperces csenddel kezdődött: a jelenlévők az elhunyt korábbi váci országgyűlési képviselőre, a Pro Urbe-díjas Koltai Imrére emlékeztek. Majd ünnepélyes díjátadás következett. Inotay Gergely alpolgármester méltató szavai után Jari Ahola – aki több évtizeden át sokat tett a magyar-finn diákcsere programok lebonyolításáért, Vác és Järvenpää testvérvárosi kapcsolatáért – átvette Matkovich Ilonától Vác Város Díszpolgára kitüntetést.

A városunkban működő hat nemzetiségi önkormányzat közül öt nyújtotta be éves beszámolóját, ezeket elfogadták. (A roma önkormányzat december 11-én időközi választást tart.) A részletes polgármesteri indoklás után az energia megtakarításra vonatkozó intézkedéseket tárgyalta meg és fogadta el a testület. (Az elfogadott határozatok mellékletünkben megtalálhatók. Az intézkedésekről a következő napokban részletesen beszámolunk.)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

A testületi ülés folytatásában módosították a 2022-es városi költségvetést. Az aktuális büdzsé közel félszáz felújítási célt tartalmaz, melyekre több, mint 1,2 milliárd forint szerepel külön költségvetési soron. De a különböző váci szervezeteknek, csoportoknak biztosított pénztámogatás is meghaladja a másfél milliárd forintot. A Váci Válságkezelő Csomag jelenleg 10 milliós összeget tartalmaz.

Támogatták azt az elképzelést, hogy a jövőben a Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye (BFI) megszűnő tagintézményei közül a Kölcsey utcai Bölcsőde, a Szegfű utcai Bölcsőde, valamint Bölcsőde és Speciális Csoport tevékenységét a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ vegye át jogutódként. Hasonló módon a BFI Fejlesztő Napközi Otthonának, illetve Fogyatékosok Napközi Otthonának feladatait jogutódlással a Dr. Kenéz Zoltán Idősek Otthona és Klubja veheti át január 1-től. A BFI igazgatója – tekintettel arra, hogy már korábban elérte a nyugdíjkorhatárt – az eddigi bizalmat megköszönve kérte nyugdíjazását.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

A Váci Család- és Gyermekjóléti Központ egy újabb döntés alapján a hajléktalan ellátottak számára népkonyhát létesít. A testület tagjai egyetértettek abban, hogy induljon el a Helyi Építési Szabályzat módosítása abból a célból, hogy parkolóházzal bővüljön a vasútállomás várakozóhely kapacitása, Továbbá lehetővé válik a malom csarnoképülettel történő kiegészítése is. Az önkormányzat 600 ezer forinttal támogatja a Nemzeti Vágtán Vácot képviselő Cziráky Zsombort.

A nyílt ülés végén új képviselői kérdések hangzottak el, majd zárt ajtók mögött két munkacsoport döntéseiről, illetve pályázatairól, továbbá egy településképi bejelentésről tárgyaltak. Az éves munkaterv szerint a testület legközelebb november 16-án tart plenáris ülést. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments