Vácon is több százan tüntettek a pedagógusokért

Vác is csatlakozott az országszerte meginduló demonstrációsorozathoz, amely a közoktatás problémáira és a tanárok sanyarú helyzetére hívja fel a figyelmet. Szerda reggel több százan gyűltek össze a Konstantin téren, hogy hangot adjanak véleményüknek és kifejezzék szolidaritásukat.

Október 5-e a pedagógusok világnapja. Az UNESCO 1994 óta ezzel a nappal szeretne tisztelegni azok előtt az emberek előtt, akik arra szentelték az életüket, hogy a fiatalabb generációk sokaságát oktassák és készítsék fel hátralévő életükre. Azonban ebben az évben egy sajnálatos aktualitást is kapott ez a nap Magyarországon. Ma a hazai oktatók és a diákok nem az ünneplésre használják fel ezt a szerdai napot, hanem a tanári társadalom jogainak, illetve a megbecsülésének a kivívása érdekében utcára vonultak és demonstrálnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

Budapest megtelt tüntető diákokkal és tanárokkal. Délelőtt egy emberi láncot alkottak a belvárosban a Széll Kálmán tértől a Keleti pályaudvarig, több oktatási intézményben sztrájkolni kezdtek a tanárok és tüntetések szerveződtek a közterületeken. Délután pedig hídfoglalással és a hagyományos kockás ing viselésével szeretnék kinyilvánítani a véleményüket és egyben szolidaritásukról biztosítani többek között a véleményük hangoztatása miatt elbocsátott pedagógusokat. De nem csak a fővárosban mozgatta meg az embereket ez az ügy. Az ország több pontján is szolidaritási akcióba kezdett a társadalom.

Ennek a demonstrációsorozatnak volt része Vác is. Szerdán több százan gyűltek össze a Konstantin téren, hogy a pedagógusok mellett demonstráljanak. A váci eseményen, amelyen többek között a Madách Imre Gimnázium, az Árpád Fejedelem Általános Iskola, vagy épp a Juhász Gyula Általános Iskola diákjai és tanárai is dalokkal és csendes tüntetéssel csatlakoztak az országos tüntetéshullámhoz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

De a kezdeményezés maga és annak sikere oroszlánrészt a Piarista Gimnázium és Kollégium tanárainak, illetve szülői közösségének volt köszönhető. 20 tanár is sztrájkolt ma az egyházi fenntartású gimiben, és az igazgató is ott énekelt a DOM előtti téren. Ezzel pedig elmondható, hogy Vácon már nem csak az állami fenntartású intézmények emelték fel a hangjukat az ügy kapcsán. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments