Vácon is vannak, akik kiállnak a magyar oktatás ügyéért

A budapesti nagy tüntetéssorozatot követve, múlthét pénteken országszerte számos településen szerveztek kisebb, de helyi szinten jelentős megmozdulást a pedagógusok, hogy kiálljanak a megbecsülésük és a jogaik érdekében. Ehhez csatlakoztak a váci oktatók is, akik diákjaik és az őket támogató helyiek kíséretében a Váci Tankerületi Központ előtt gyűltek össze, hogy közösen énekeljenek, felszólaljanak és protestáljanak. Majd a pedagógus-szakszervezetek által meghirdetett gördülő sztrájkból is kivették a részüket.

Akinek csak minimális rálátása van az oktatásra, valószínűleg már az is találkozott azokkal a mindennapi panaszokkal, miszerint a diákok és az oktatók egyaránt le vannak terhelve, gyakran nincsenek biztosítva a tanintézményekben az oktatáshoz szükséges kellékek, a tanagyagot a mennyisége miatt pedig még a túlzott óraszám mellett se lehetséges maradéktalanul leadni. Sokan javasolják továbbá azt is, hogy a lexikális tudás átadása helyett érdemesebb lenne nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy a fiatalság a jövőre, illetve az élet kihívásaira legyen felkészítve.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megérkeztek az első kisgyermekek az új váci bölcsődébe

Mindeközben a helyzetet tovább súlyosbítja az, hogy bizonyos körökben a pedagógusoknak nincsen meg a megérdemelt társadalmi megbecsültsége, illetve az állam részéről a kielégítő fizetésük se. Így pedig évről-évre csökken azoknak a száma, akik ezt a hivatást választják. Ráadásul egyre kevesebb eszközük van arra is, hogy felhívják a figyelmet a probléma súlyosságára vagy megpróbáljanak változást elérni. Ugyanis a sztrájkhoz való joguknak a módosítása lényegében súlytalanná és értelmetlenné tette számukra a munkabeszüntetésnek ezt a formáját. Azok pedig, akik ezen felháborodva polgári engedetlenségbe kezdtek, figyelmeztető levelet kaptak a tankerületüktől, majd többeket már el is bocsájtottak emiatt a munkahelyükről.

Ezeket a folyamatokat látva szervezték meg magukat az ország pedagógusai, illetve diákjai és már hetek óta tartó országos megmozdulássorozatba kezdtek. Ez idő alatt Vácon is már több iskolában biztosították támogatásukról kollégáikat a tanárok és sokan csatlakoztak a sztrájkhoz, majd a polgári engedetlenséghez. Az ügy melletti kiállásukat pedig az emelte a következő szintre, hogy az első nagy budapesti tüntetés napján, már az egyházi fenntartású tanintézmények támogatását is maguk mellett tudva, a Konstantin téren maguk is békés demonstrációt szerveztek. Majd a rákövetkező héten a helyi tankerületi központ előtt adtak hangot a véleményüknek, az iskolájukban pedig a diákok és a szülők támogatásának köszönhetően többen a gördülő sztrájkhoz is csatlakoztak. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments