Varga Lajos is felszólalt a levéltári szakértők római konferenciáján

Levéltárak és könyvtárak, mint hidak címmel tartottak tudományos találkozót a vatikáni Cancelleria palotájában a magyar szentszéki nagykövetség szervezésében kedden délután. A Szentszék és Magyarország közötti levéltári együttműködésről és annak további lehetőségeiről szólt a konferencia, melyen többek között felszólalt Sergio Pagano püspök, a Vatikáni Apostoli Levéltárt vezető prefektus, valamint Varga Lajos váci segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar kulturális referense, aki maga is elismert levéltáros.

A szentszéknél működő nagykövetség rendezésében megvalósuló találkozón részt vett Johan Ickx, a szentszéki államtitkárság történeti levéltárának igazgatója, Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, valamint Németh András történész, aki csaknem tíz éve a Vatikáni Könyvtárban dolgozik és főszerkesztője az idén indult Vatikán Library Review folyóiratnak.

A konferencia helyszíne is jelentősnek számít, mivel az egykori pápai kancellária épületében zajlott, a római Cancelleria palotájában, amely a Vatikán Állam tulajdona. A szakmai és kulturális kapcsolatteremtést szolgáló konferencia ötletgazdája Tóth Krisztina történész, aki levéltári delegátus a szentszéki nagykövetségnél. A kutató az MTI-nek elmondta, hogy a Rómában található levéltárakból, könyvtárakból, tudományos intézetekből és egyetemekről több mint ötvenen fogadták el a konferenciára való meghívást. Kifejtette, hogy a konferencia alkalmat ad a Szentszék és Magyarország tudományos intézetei közötti párbeszédre és az intézményes kapcsolatok elmélyítésére. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments