Visszaállítanák a Püspöki palota kertjének hajdani szépségét

A váci Püspöki palota és annak a történeti kertje műemléki védelem alatt áll. Ugyanakkor a jelenlegi növényállomány részben elöregedett, baleset-veszélyessé vált, túlzottan besűrűsödött. A Váci Egyházmegye így gondos gazdaként szeretné a kert értékeit megőrizni, kertépítészeti szempontból is tetszetőssé és egyben jól karbantarthatóvá alakítani. Terveiket egy sajtóbejárás során ismertették.

„Arról van szó, hogy örököltünk egy nagyon szép palotakertet az eleinktől. A palotát 1771-ben építették, és nem sokkal később fokozatosan elindult a kertnek a kiépítése, és az egy csodálatos dolog, hogy tulajdonképpen a kert a területét tekintve egészben megmaradt. Talán ez egyedülálló Magyarországon, nincs még egy ilyen. Tehát szeretnénk ezt a kincset, ezt a szépséget, ami eredetileg egy arborétum volt, megőrizni” – ezekkel a szavakkal köszöntötte Marton Zsolt, a váci egyházmegye püspöke a helyi sajtó képviselőit. Mint elmondta, augusztus elsejével nyitották meg újra a palota, illetve szűkebb körben a kert kapuit is a látogatók előtt, de szeretnék ezt kiterjeszteni, hogy az egész területet lehessen látogatni. Viszont, hogy ne az elhanyagoltság benyomását keltsék a vendégekben a látottak, helyre szeretnék állítani az egykori szépségét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a 95 esztendős Tamás Pált

Az egyházi vezető az üdvözlés után így meg is invitált minden jelenlévőt a kertbe, hogy még a felújítás előtt utoljára megmutassák azt a nyilvánosságnak és elmondják mik is a terveik vele. A részletek pontos megismerésében Hubayné dr. Horváth Nóra táj- és kertépítész volt a segítségünkre, aki szakszerű módon körbevezetett bennünket. Tőle megtudhattuk, hogy a püspökkert faállományának mintegy negyedét kiemelkedő értékű fák (pl. japánakácok, páfrányfenyő, hársak, kaliforniai gyantásciprus, kínai császárfák, keleti ostorfa, tiszafák) alkotják. De az is kiderült, hogy biztonsági okokból, vagy egyes növények egészségi állapotából kifolyólag, illetőleg más fák megóvásának az érdekében kénytelenek lesznek el is távolítani az állományból bizonyos darabokat. A munkálatokat részben ez is tette sürgetővé: a területen nagy számú fakivágásra, illetve fa doktori kezelésre van szükség.

„Az első lépése ennek a tervezési folyamatnak egy kerttörténeti tudományos dokumentáció elkészítése volt. Ez egy 250 oldalas anyag, amiből az derült ki, hogy nagyon-nagyon sok korabeli forrás és adat áll rendelkezésre a palota kertjéről, de igazándiból olyan korabeli tervrajz nem maradt fenn, ami alapján rekonstruálni lehetne a kertet – mondta a szakember. – Összesen 21 püspök alakította a kertnek az elrendezését. Amiből a lehető legtöbb információnk van, az a historista stílusú kert korszaka. Ez az 1900-as évek elején Csáky Károly Emánuel püspök nevéhez fűződik, ő volt az, aki egy nagyszabású átalakítást végzett, és gyakorlatilag ez az utolsó ilyen nagy felújítása a kertnek. Azóta kisebb beavatkozások történtek, de igazából 100-120 éve olyan nagyon komoly felújítás nem valósult meg.”

Tehát kiderült, hogy a beavatkozásoknak a végső célja egy történeti rekonstrukció, vagyis annak az időállapotnak a helyreállítása, amihez a legtöbb információ rendelkezésre áll. De természetesen újító gondolatok is felmerültek. Felvetődött, hogy az alsó kertben egy madár röpdét vagy akár egy állatsimogatót is kialakíthatnának. Azonban ezek még mind csak ötletek, az viszont biztos, hogy cél a kert nyitottabbá tétele és egy olyan hely kialakítása, ahol minden korosztály jól érezheti magát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

A tájékoztatón Simon Mária az egyházmegye főmérnöke azt is elmondta, hogy több munkaközi egyeztetés is volt a váci püspök, a szakági tervező, a gazdasági vezető, illetve az örökségvédelmi felügyelet városi és egyházi főépítészeinek a bevonásával. Kiemelte, a céljuk az, hogy tiszteletben tartsák azokat az értékeket, amiket meg akarnak óvni, ugyanakkor élményszerűvé és hozzáférhetővé is szeretnék ezeket tenni. Továbbá Marton Zsolttól azt is megtudtuk, hogy bár anyagi támogatást remélve nyújtottak be pályázatot a turisztikai ügynökséghez, de a jelenlegi nemzetközi és hazai helyzet miatt nem látják reálisnak, hogy ezt meg is fogják kapni. Ezért úgy készülnek, hogy saját forrásból – nyilván szerényebben és lassabban – fogják megtenni az első, legszükségesebb lépéseket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments