400 millió forintból épülhetett meg Sződliget új bölcsődéje

380 millió forint állami támogatással és 20 millió forint önkormányzati önrésszel 52 férőhelyes, négy csoportos bölcsőde épült Sződligeten. Az épület 400 m2 alapterületű és 4 csoportszobával, illetve 52 férőhellyel rendelkezik.

Az ünnepélyes átadón Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője is megjelent. Elmondása szerint az elmúlt években 39 ezerről 59 ezerre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma Magyarországon, és a program különösen fontos része volt, hogy azokon a kisebb településeken is legyen bölcsőde, ahol korábban nem volt.

„Az volt a cél, hogy ne csak a nagyvárosban legyen nagyobb intézmény, hanem legyen a kisebb településeken is új intézmény” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ma már háromszor annyi településen érhető el bölcsődei szolgáltatás, mint egy évtizeddel ezelőtt. Továbbá elmondta, hogy csak Sződligeten a közelmúltban adták át a kibővített és felújított helyi iskolát, most pedig a jelentős állami támogatással a felépített bölcsődét nyithatják meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Juhász Béla, a település polgármestere pedig ezt kiegészítve közölte, hogy három éve nyertek egy pályázaton forrást bölcsődeépítésre. 380 millió forint állami támogatáshoz kellett hozzá tenni 20 millió önrészt, így összesen 400 millióból épülhetett meg az intézmény. De mint hozzátette, nem megnyerni volt nehéz ezt a pályázatot, hanem a felrobbanó építőipari árak mellett úgy felépíteni, hogy ne rokkanjon bele Sződliget.

„Az illem úgy kívánja, hogy megköszönjem az állami támogatást, de hangsúlyoznom kell, hogy amit Önök, Sződligetiek önrészként hozzátettek, a költségvetési arányokhoz képest sokkal több. Amíg az állami költségvetésnek ez a támogatás elenyésző része volt, addig a Sződligeti költségvetésnek az önrész több, mint 3%-a, de ha a szabadon felhasználható pénzösszegeket nézzük, akkor az évi fejlesztési lehetőségek közel felét emésztette fel” – fogalmazott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

De a településvezető azt is hangsúlyozta, hogy ez egy csapatmunka volt. Így nagy büszkeséggel mutatta be a bölcsődevezetőt, Zachárné Podonyi Editet, akinek két hónap alatt sikerült felállítani azt a csapatot, akik hétfőtől várják a gyereket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments